събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПроф. Момеков: Няма добавка, която да лекува рак!

Проф. Момеков: Няма добавка, която да лекува рак!

Проф. Георги Момеков е председател на Българското дружество по научна фармация. Автор е на 150 научни публикации. Коментира каква е разликата между хранителните добавки и лекарствата. 

Хранителни добавки при рак – мит или реалност

Проф. Момеков, наскоро в медиите се дискутираше въпросът може ли с хранителна добавка да се лекува рак. Как бихте коментирали този въпрос?

По закона добавките се разглеждат като храни, макар че в състава им често са включени растения, извлеци, които не са храни. От тях се очаква някаква биологична активност. По закон не е редно обаче производител или търговец на добавки да има претенции, че те влияят съществено върху здравето. Когато хората четат неща, които им се струва бомбастични, нека първо се замислят дали подобно нещо е възможно.

Да, но хората нямат медицинско образование и им е трудно сами да преценят…

Онкологичните заболявания са стотици. Затова няма и не би могло да има едно средство, което да лекува всички видове рак. Нелепо е да очакваме, че там където се провалят терапии, чието разработване струва милиарди, които са тествани клинично и анализирани от наши и чужди експерти, ще сработи продукт, зад които не стои нищо – нито клинични проучвания, нито сериозна научна инвестиция.

Разбира се, понякога от растителните препарати се получават страхотни медикаменти. Важното е нещата да се поставят на научна основа. Лекарството е продукт, чиято употреба се разрешава от държавни регулатори след много сериозни клинични изпитания. Знаем много добре какво е съотношението полза – риск, ефективност – безопасност още от предклиничните проучвания. Добавките са продукти, които да подпомагат здравия организъм. Ако някой твърди, че добавките лекуват, нарушава закона!

Още по темата:

Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести!

Как се лекува рак с брахитерапия?

Нов кръвен тест хваща 8 вида рак с до 98% точност

Какво да посъветваме хората, които искат да си купят качествена добавка?

Когато хората си купуват такива препарати, нека потърсят съвет в аптеката. Нека обаче бъдем внимателни, когато купуваме в интернет. Да се вярва, че нещо, което някъде е излекувало някоя лелка, ще помогне и на нас, е доста наивистично. Такива хора или нямат никаква здравна култура, или не искат да научат нищо повече.

Какъв е контролът върху добавките и какъв върху лекарствата?

Лекарството минава през много тежка цедка, докато стигне до пазара. Нова молекула не се регистрира в България, а обикновено първо в САЩ, където Агенцията по храните и лекарствата прилага изключително строг подход в проверката на всякакви клинични доказателства. Да вярваш в ефективността на продукти, които се разпространяват в интернет или в някакви фитнес клубове, е наивно. Още повече, когато става дума за тежки заболявания като онкологичните.

Наистина, медицината все още не може да лекува всичко. При рака в повечето случаи става дума за поддържаща терапия, а не за лечение в истинския смисъл на думата. Големи надежди се възлагат на таргетните терапии, но тяхното приложение все още е ограничено само до някои видове карциноми. На фона на тези научни данни да се твърди, че с чесън ще лекуваме рак, е страшна глупост!

Работата ми е всекидневно да изследвам растителни екстракти, имам над 150 публикации, 50 от които са за растения. Наистина, има вещества, които са изключително атрактивни, които в лабораторни условия убиват туморни клетки. Но това не ми дава основание да твърдя, че нещо направено от този продукт лекува рак. Защо? Защото не знаем как ще действа при хора.

Голямо е увлечението у нас по народната медицина. Когато говорим за това, Индия е пример за страна, където се лекуват главно с народна медицина. През 70-те г. обаче средната продължителност на живота е била 45 г., а сега е около 65 г. Каквото и да си говорим, европеецът живее дълго. Лекарствата за лечение на сърдечносъдовите заболявания са тези, които дават възможност на хората в развитите страни да живеят до 80-90 г.

Билки и витамини за добър имунитет – може ли да се вярва на рекламите

Може би добавките са популярни, защото се рекламират много и агресивно понякога…

За повечето лекарства не се допуска реклама, затова хората никога няма да чуят по телевизията да се рекламират нови терапии за лечение на рак. Разрешено е да се рекламират само добавки и продукти без рецепта – например за настинка, кашлица, за стомах. Клиничният опит при тях е голям и се знае, че самолечението няма голям риск.

Една от любимите теми в рекламите на добавки е имунитетът. Убеждават ни, че когато изпием дадена добавка, всички ни здравословни проблеми ще се разрешат.

Имунната система е много фин механизъм. Ако нещо толкова мощно я стимулира, то това може да доведе до симптоми на автоимунно заболяване… Известно е, че когато имунната система е много натегната, тя започва понякога да уврежда нашите собствени органи. Така че е много трудно да се говори за имуномодулация, малко са доказаните препарати.
Ако някой се съмнява в имунната си система, има специализирани лаборатории за имунологични изследвания. Възможно е да става дума за имунодефицити или дори СПИН. Имунологът може да прецени какъв е индивидуалният статус, има и медикаменти, които повлияват отбранителните сили на организма. Що се отнася до растителните вещества, някои са с доказани ефекти, но при други данните са противоречиви.

Въпреки това бъдете скептични към това, което чувате и четете! Виждал съм продукт, който се продава с одобрената от агенцията по лекарствата листовка, но в някои аптеки се разпространява с допълнителна листовка под тезгяха, на която пише безумни неща. Ако хората вярват във феята на зъбките и Дядо Коледа, да вярват и в това. Българинът по принцип е много скептичен. Готов е да направи консултация с 20 души, преди да даде пари за зимни гуми. Същият този човек обаче е готов да си купи някакъв препарат с „магически“ ефект от интернет, да го пие и да го дава дори на децата си. Това е странно поведение!

Страх ни е от токсични лекарства, но не и от опасни храни или алкохол

Много хора смятат, че могат да компенсират с добавки прегрешенията си в храненето и начина на живот…

Здравословният начин на живот означава да се избягват крайностите. Може ли с добавки да се компенсират лошите навици? Познавам хора, които сядат да пият, но преди това вземат препарати, за които са прочели, че пазят черния дроб. Едно голямо уиски съдържа 15 грама алкохол (15 000 мг). Помислете каква работа трябва да свърши черният дроб, за да метаболизира 15 000 мг в сравнение с 50 мг от дадено лекарства например. Хората четат, че някакво лекарство е хепатотоксично, но не се замислят какво си причиняват с алкохола. Когато попиташ някои българи пият ли, те веднага отговарят „не“. Но ако се разговорите, ще видите, че това „не“ включва две-три бири на обяд и едно малко 50 г вечер.

Не можеш да очакваш, че ще си решиш проблема само с една добавка срещу холестерола или за улавяне на мастните вещества. Как обаче една добавка с 50 мг вещество, ще се справи с обилните мазнина, която приемаме с българската национална кухня?

Вярно ли е, че растителните вещества в добавките взаимодействат с някои лекарства?

Има такива взаимодействия, въпреки че за тях обикновено не пише в листовките на хранителните добавки. Ако вземате статини например, е добре да избягвате грейпфрут и препарати, които съдържат екстракт от този плод или семките му.

Другият въпрос е дали сме сигурни какво съдържат добавките, независимо какво пише на опаковката. Това, което се продава в аптеките, минава през някакъв регистрационен режим. Но за продукти, които се предлагат в интернет, не е много сигурно. Няма да казвам коя е най-голямата страна, където се правят ментета, всички я знаят. В САЩ например са правени анализи на китайски продукти за отслабване. Става ясно, че в тях не се съдържа вещества от народни рецепти, а забранена съставка сибутрамин, която има много странични ефекти. Ако една добавка действа за получаване на ерекция, може да сме сигурни, че в нея освен рог от носорог има и лекарствени съставки като силденафил – веществото в медикамента виагра.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -