сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕто защо пълнеем, ако ядем късно вечер

Ето защо пълнеем, ако ядем късно вечер

Най-сетне науката откри защо хората, които ядат късно вечер, преди сън, пълнеят повече спрямо тези, които се хранят през деня. Това сподели известният кардиолог проф. Сотир Марчев. При хранене през деня по-голяма част от храната отива за повишаване температурата на тялото. Това става ясно от ново проучване, публикувано през октомври в списание Science.

През деня ситите хора имат по-висока телесна температура спрямо гладните. Това се нарича „алиментарна термогенеза“. При хранене късно вечер по-голяма част от храната се складира като мазнини, защото по време на сън температурата на тялото е по-ниска.

Оказва се, че поговорката „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си!“ е правилна, въпреки че науката досега не е разгадала напълно особеностите на метаболизма, свързан с отлагането на телесни мазнини.  

Екипът учени, работили по темата, е от Северозападния университет и от Тексаския университет.

Регулирането на телесната топлина е свързано с определени часове в денонощието

Термогенезата, тоест регулирането на телесната топлина, зависи от циркадния часовник на мастните клетки – адипоцити, както и от увеличения синтез на креатин. Резултатите от проучването помагат да се обяснят ползите от популярното напоследък интервално постене. Основната препоръка е храненето да се ограничи до 8 часа в светлата част на деня, като 16 часа се въздържаме от ядене.

Учените изтъкват и още един важен фактор – смущенията в циркадните ритми могат да допринесат за метаболитни заболявания. Означава, че ако човек работи нощна смяна и се храни през това време от денонощието, отредено за почивка, има по-голяма вероятност да се сблъска с повишена кръвна захар, повишена пикочна киселина, диабет, подагра и др.

Режимът на хранене трябва да е съобразен с цикъла дневна светлина –тъмнина

В противен случай се нарушават вътрешните циркадни ритми и рискът от трупане на наднормено тегло се повишава. Обратното също е важно – ако ограничим храненията само до активния период от деня, т.е. в светлата част, това би смекчило метаболитния синдром.

Интересното е, че  механизмите, по които това се случва в организма, остават неизвестни. Въпреки това наблюденията, че диета с едно и също съдържание на мазнини, ще доведе до наднормено тегло, ако човек се храни в късните нощни часове, имат важно практическо значение.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Списание Science

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -