четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюТрансплантация на роговица - възможно ли е възстановяване

Трансплантация на роговица – възможно ли е възстановяване

Роговицата е важна част от структурата на окото. Нейните заболявания може да намалят сериозно зрението и да се наложи трансплантация. Роговицата помага да се пречупи и фокусира правилно светлината. Кои са причините за нейното увреждане, какво лечение е възможно – вижте интервюто с доц. Андрей Андреев, началник на Очната клиника към Транспортна болница (НМТБ “Цар Борис ІІІ”) в София. Също така е управител на Специализирания център по офталмология “ДЕН” – София.

Опитът и професионалните интереси на доц. Андреев са фокусирани в областта на хирургията на преден очен сегмент, въвеждане на нови насоки в развитието на хирургията при катаракта, кератопластиката и лазерната корекция на зрението.

Доц. Андреев, във вашата клиника правите трансплантация на роговица, когато тя вече е необратимо и тежко потъмняла.

Има ли навици, които могат да я увредят? 

Да, има – например носенето на лещи. Роговицата е идеалната тъкан – няма съдове, защото те ще пречат на прозрачността. Изхранва се чрез осмоза и други механизми от околните структури. Ако има съдове, то те са в периферията, за да осигурят тази иделна прозрачност и идеална пречупвателна сила.

Ако сравним окото с фотоапарат, роговицата е част от обектива. Тя има около 45 диоптъра пречупвателна сила. Втората леща от обектива е лещата на окото. Идеално прозрачни структури, но могат да потъмнеят като реакция на възпаления, травми, изгаряне, химични инциденти или пък на общи състояния и заболявания. Има някои вродени състояния – например голяма група роговични дистрофии в отделни ендемични райони на България.

Това е състояние, при което след определена възраст, след 15 години например – слоеве на роговицата започват да потъмняват, губят прозрачността си. Ако разпитаме пациенти, ще видим, че и негови възрастни роднини са имали подобен проблем. Заболяването напредва и само трансплантация на роговицата може да помогне.

Кои са основните причини за потъмняване на роговицата?

Ако трябва да посочим основните причини за потъмняване на роговицата, то те са:

  • Възпалителни – дължат се на бактериални и вирусни инфекции – конюнктивити, кератоконюнктивити, херпес симплекс на роговицата и др.  
  • Обменни заболявания като диабет, нарушаване на локалния имунитет. Има и някои заболявания на черния дроб, при които се натрупва мед в роговицата. 
  • Травми, изгаряния и др. 

Когато говорим за вируси и инфекции, които водят до потъмняване и в крайна сметка до транплантация на роговица, трябва да отбележа, че малко хора достигат до този краен стадий. 

При роговичен кератит първо може да се приложат капки, мехлеми, и други методи на лечение. Много малко пациенти стигат до това терминално състояние, което изисква трансплантация. Няма данни, колко такива операции за присаждане се правят у нас годишно, може би са около 200. Основното предизвикателство е липсата на донорска тъкан. Няма добре организирани тъканни банки у нас. Освен това тъканната кератопластика изисква голям опит, тъй като там трябва да се отстрани повърхностния слой, с дебелина няколко микрона, и то без да се увреди окото. 

За сравнение операциите при катаракта (перде на окото) в България вече са вероятно по 30-40 хиляди на година. Преди години се чакаше пердето добре да узрее, да потъмнее окото, а сега вече не се чака толкова дълго. Операцията е рутинна и достъпна. 

Разкажете за някои от вашите пациенти, които имат силно увредена роговица! 

При младите пациенти обикновено става дума за травми и възпаление. През последните два месеца имах 4-ма души с пробито око вследствие на възпаление, на дегенерация на роговицата или реоперация. Само при един от пациентите – млада жена, имахме късмет и бързо намерихме подходящ материал за трансплантацията от тъканна банка. След операцията за трансплантация на роговица сега тя вижда добре. Останалите пациенти се налага да чакат. 

Какво означава пробито око?

Означава, че самата роговица е дотолкова увредена, че в нея има дупчици и окото изтича. Окото е като балонче, в което трябва да има налягане. Когато се пробие, то започва да изтича. 

Тези процеси бързо ли напредват? 

При момичето възпалението е хронифицирало и е с давност от много години. Въпреки това не бива да се чака твърде дълго. Когато има възпаление на роговицата трябва да се назначи адекватно лечение, което може да бъде дадено само от специалист по очни болести. Процесът може да прогресира и от банално възпаление да стане имунен, автоимунен процес и да се стигне до пробиване на роговицата. 

Какво бихте посъветвали пациентите, как да пазят роговицата и очите си изобщо?

Съвременният човек работи с компютри, екрани, мига рядко. Това води до изпаряване на сълзата, отделяна от жлеза, свързана с предната част на окото. Тя произвежда сълзи, нямат нищо общо с тези с които плачем. Тези сълзи служат, за да се поддържа вискозитета и хомеостазата на раговицата. Когато ние постоянно се взираме в мониторите, се нарушава този слъзен филм и може да проникват микроорганизми. Така че моят основен съвет е да има хигиена на работа  – да не се втренчваме, колкото и да са качествени мониторите. Да отместваме от време на време погледа си към предмети надалеч. 

Трябва да пазим очите и от слънчевите лъчи. Окото е възникнало и се е развило благодарение на светлината. Тя обаче може да бъде и опасна. Особено в разгара на лятото или пък когато сме нависоко в планината, където има лъчи с къси вълни, които могат да увредят роговицата, трябва да се носят подходящи очила.

Как влияят някои често разпространени метаболитни проблеми като висока кръвна захар например?

Високата кръвна захар уврежда ендотела на микросъдовете. Първо се засяга очното дъно, после може да се развие катаракта. Диабетът няма пряко влияние за потъмняване на роговицата. По-скоро се нарушава имунета и оттам може да възникнат и други проблеми. 

Окото е външен орган по принцип – попадат микроорганизми, но сълзата ги отмива и се елиминират. 

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -