понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИма ли профилактика на болките в гърба и кръста?

Има ли профилактика на болките в гърба и кръста?

Болки в гърба и на различни места по гръбначния стълб са една от най-честите причини за оплаквания сред пациентите. Те ги карат да търсят консултация с лекар, посочи началникът на Неврологията в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Иво Мильотев (вижте съветите му в края на статията).

Около две трети от хората, които се лекуват в болницата, страдат от вертеброгенни болкови синдроми, локализирани в различни сегменти на гръбначния стълб. Средно това са около 65 % от преминалите пациенти. Най-честите оплаквания са за появили се болки в кръста – едностранно или двустранно. Те може да обхванат седалищната област и единия или двата крака веднага или след известен период от време.

Скенер, ядрено-магнитен резонанс изясняват диагнозата

За поставяне на точната диагноза при болки в кръста и на гърба се назначават високоспециализирани медицински изследвания – скенер, ядрено-магнитен резонанс и ЕМГ. Това позволява да се избере и препоръча индвидуално лечение.

Най-често рисковите фактори за появата на болки в кръста са свързани с работата – тежък физически труд, повтарящи се навеждания, вдигания, бутания, вибрации, остри травми. Възможно е заболяването да се появи и като усложнение след прекаран COVID-19. Повечето засегнати са на възраст над 50 г.

Лечение на болки в гърба – медикаменти и рехабилитация

Лечението е консервативно – с медикаменти и рехабилитация, и оперативно, ако има показания за него. Част от терапията включва покой на легло при остро настъпилите или обострени болки за период от поне 2 до 7 дни.

Медицинската рехабилитация трябва да започне в най-ранния стадий на заболяването и да премине при необходимост през различни фази – амбулаторна, клинична и санаториално-курортна. Прилагат се естествени физикални фактори – водолечение, калолечение и топлинни фактори. Помагат още изкуствени като ниско- и високочестотни импулсни токове, диадинамичен ток.

Ето и препоръките на д-р Мильотев за профилактика на болките. При всички пациенти, страдащи от болки в гърба, се препоръчва профилактичен режим. Те трябва внимателно да заемат правилна стойка и работна поза. Често да променят положението на тялото по време на работа, шофиране и други статични пози.

Трябва да се избягват неблагоприятни условия като охлаждане, претопляне и влага. Наднорменото тегло, особено големият корем, също пречат, защото трайно променят стойката. В тези случаи трябва да се отслабне. Лечебната гимнастика също много помага, като е възможно упражненията да се изпълняват в домашна обстановка.

Източник: МБАЛ „Централ Хоспитал“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -