понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСлед тежки травми и 28 операции 24-годишният Димитър може отново да ходи

След тежки травми и 28 операции 24-годишният Димитър може отново да ходи

След 5 години ходене по мъките и 28 операции 24-годишният Димитър Д. от Варна вече може да ходи. Специалните благодарности – негови и на семейството му, са към проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ.

Първо му спасяват живота след катастрофа

През 2017 г. младежът получава много и тежки наранявания при автомобилна катастрофа. В Спешното отделение първо правят животоспасяваща операция, но после следват още няколко – общо 9. Изписан е за домашно лечение, но се налага смяна на тазобедрена става. През цялото време приема много антибиотици и постепенно става резистентен към тях. Развива хронично възпаление, а болката е нетърпима.

„Бях обиколил почти всички ортопедии в България и бях решил, че ще търся спасение в чужбина. Ходих на консултация в Турция, в Гърция. Никой не смееше да се ангажира с прогноза или с обещание, че може да ми помогне“, споделя Димитър.

Кога фрактурите на костите зарастват по-бавно?

Проф. Кинов в ИСУЛ предлага уникален план за действие

Накрая стига до Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Началникът на клиниката, проф. д-р Пламен Кинов, също не дава гаранция за излекуване, но обещава да опита. „Професор Кинов имаше готов план – обясни ми първо, второ, трето…“, спомня си момчето. Ортопедът предлага да бъде поставен спейсмейкър (заместител на ставата, натоварен с антибиотик, за да може да се преодолее инфекцията), а ако той не подейства – ще се сложи втори.

Започват терапия по този план. 20 дни след операцията се появява рецидив и спейсърът е заменен с нов. Междувременно българските лекари започват да подготвят момчето за лечение в чужбина, тъй като инфекцията му е резистентна към всички възможни и регистрирани за употреба антибиотици в България, а заради COVID-пандемията опитите да се намери подходящо лекарство от чужбина са неуспешни. Съдбата отново се намесва и докато подготвят документите му за чужбина, а медиците се опитват да го стабилизират, за да може пациентът да пътува, настъпва рязко влошаване.

Може ли човек със слаби кости да получи изкуствена става?

Най-после резистентната бактерия е победена!

Налага се операция по спешност, направена в Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ. Димитър и майка му чакат и се молят бактериалната инфекция да бъде победена. След 20 дни става ясно, че няма рецидив. Тогава е направена последната, 28-а операция – тя е за поставянето на „истинската“ тазобедрена става. Най-после чудото се случва! Пет дни след операцията и общо пет години след инцидента, бъдещият юрист може отново да ходи сам, да слиза, да изкачва стъпала.

Така бившият професионален състезател по борба отново мечтае за бъдещето си. На първо място си пожелава здраве и спокоен живот, защото досега след всяка следваща операция знае, че го очаква нова.

Ендопротезиране – поставяне на изкуствена става, вече е масова операция

Проф. Кинов коментира, че проблемът с упоритата инфекция е заради множеството операции, след които е приемал всички възможни антибиотици. „Пациентът дойде при нас с мултирезистентен микроб, който не беше чувствителен на нищо. По тази причина бяхме много затруднени – дори не толкова в хирургията, колкото в излекуването на инфекцията. Опитахме експериментално лечение, каквото биха приложили в чужбина и слава, Богу, успяхме“, споделя ортопедът. Но допълва, че дори и сега няма гаранция – понякога тези инфекции са много упорити, може да се появи рецидив след 15-20 години.

Димитър и майка му Петя обаче не искат да мислят за негативен сценарий. „Аз съм най-щастливият човек в момента, защото след тази, поредна операция, чух най-сетне думите, че няма инфекция и дай, Боже да е последна завинаги“, обяснява жената.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -