събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при дерматолог в цялата страна на 18 май

Безплатни прегледи при дерматолог в цялата страна на 18 май

Безплатни прегледи за ранно откриване на рака на кожата ще се проведат в различни градове от страната на 18 май 2022 г. Това съобщиха от Българското дерматологично дружество, което за поредна година организира кампанията у нас (по-долу ще намерите линк със списък на кабинетите, които участват в кампанията).  Прегледите са насочени към хора, които имат подозрителни бенка или петна, които:

  • Променят размера или формата си;
  • Изглеждат различни в сравнение с останалите;
  • Имат асиметрични и груби граници;
  • Груби или грапави са на пипане;
  • Разноцветни са и сърбят;
  • Приличат на рана, но не зарастват;
  • Лъскави са или пък от тях тече кръв, секрет.

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Повечето хора са чували, че е важно да предпазват кожата си от слънцето, но не осъзнават напълно реалните рискове от меланом, подерта доц. Жана Казанджиева. Тя препоръча да следим UV индекса всекидневно в телефона си там, където гледаме прогнозата за времето. Ако цифрата е над 5, то следва за използваме крем за слънце с по-висок фактор. За набавяне на витамин D е достатъчно да покажем на слънце ръцете до лактите и краката под колената по половин-един час. В отделни случаи е уместно да се прави изследване на нивата на витамина.

Най-вреден е навикът да се ходи на плажа по обяд и да се стои до вечерта. Но и тези, които стоят под чадъра, също трябва да се пазят, добави експертът. Чадърът може да увеличи с около една трета престоя на слънце, но не повече.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Слънцезащитата трябва да се нанася редовно през 2-3 часа, особено ако влизаме във водата. Морето или басейнът охлаждат, но това е илюзорно, защото във водата дори по-лесно се изгаря.

Кожата има памет и затова неконтролираното излагане в детска и младежка възраст на слънце е висок риск за кожен рак в по-късни години. Рискът е право пропорционален на изгарянията рано. Всеки възрастен трябва да търси специалист за преглед по-често и ако има роднини с такава диагноза. 

Веднъж годишно е задължително посещение при дерматолог и преглед с дерматоскоп. 

ГРАФИК НА ПРЕГЛЕДИТЕ

Редактор: Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -