понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечение на рак на гърдата - много болници оперират без нужна квалификация

Лечение на рак на гърдата – много болници оперират без нужна квалификация

В лечението на рака на гърдата у нас все още има много пропуски – не се изследват необходимите биопсии, пациенти прибързано се пращат на операция, без да се изясни диагнозата и без да има истинско решение от онкологична комисия. Това бяха част от проблемите на системата, назовани от д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“.

Пациентите са потърпевши и когато ги оперират хирурзи без достатъчно опит или остават без индивидуален план за провеждане на лечение. Затова той заедно с д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в John Radcliffе Oxford обявиха на пресконференция, че е необходимо, всички специалисти с опит в лечението на заболяването у нас, независимо в коя болница или град работят, да се обединят и да лекуват пациентите чрез единен протокол.

Изобретение на наш лекар позволява по-точна диагноза при рак на гърдата

Диагностика и лечение на рак на гърдата – всичко на едно място в Breast Unit

Според д-р Шопов в България има необходимост от създаването на т.нар. Breast Units – центрове, в които мултидисциплинарен екип ще работи с всеки пациент, ще се изготвя стратегия за последователността и начина на лечението, както и ще могат да се обучават млади специалисти.  “Breast Unit e мястото, където се диагностицира и лекува рак на гърдата. Тo трябва да предоставя всички необходими услуги – от генетиката и превенцията, през лечението на първичния тумор, до грижите за напреднало заболяване, поддържащи и палиативни грижи и психосоциална подкрепа.

Затова от съществено значение е мултидисциплинарният екип, включващ хирург, рентгенолог, патолог, генетик, медицински онколог, лъчетерапевт, физиотерапевт, психолог и специалист по нуклеарна медицина“, каза той и допълва: „Операцията е част от лечението, което продължава между 8 месеца и 1 година и през цялото време пациентът трябва да е спокоен, че е взел най-правилното решение“.

Рак на гърдата – симптоми, лечение и прогноза

Всички опции за лечение се дискутират предварително

Д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна сподели опита си след 6-годишен престой във Великобритания и натрупания значителен опит в областта. „Онкопластичната хирургия комбинира отстраняването на млечната жлеза и същевременно запазването на формата и функцията на гърдата. Където не е възможно това, може да се предложи на пациентката моментна реконструкция.

Недопустимо е пациентът да заспи на операционната маса и да не знае дали ще се събуди с гърда или не. Важно е да възстановим доверието между лекар и пациент и всички опции за лечение да се дискутират предварително. Във Великобритания винаги се взема предвид желанието на пациента и ако той не желае да се подложи на дадено лечение, му се предлагат други варианти“, сподели д-р Иванов.

Проф. Цилински от Виена за новите терапии при рака на гърдата

Откриха ми рак на 25 години, никой нищо не ми обясни, направо ме оперираха

Блага Димитрова, пациент, преминала през най-модерното лечение при тази диагноза, включително и двустранна реконструкция на гърда, сподели своята история. „На 25-годишна възраст ми поставиха диагноза „рак на млечната жлеза“. При самопреглед установих, че имам бучка на гърдата и посетих лекар, който категорично заяви, че трябва да направя операция без преди това да ми предложи други изследвания. Потърсих второ мнение и отговорът беше същият, изпратиха ме при трети хирург, който потвърди, но никой не ми обясни през какво ще мина, лутах се между специалистите и клиниките, докато взема най-правилното за мен лечение. Един от проблемите, с който се сблъскат, е че лекарите, които посещавам са разпръснати в различни болници, а това създава доста пречки. В много от случаите лекарите не предразполагат пациентите и това затруднява лечението.“

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

За да се приложат и у нас добрите практики от други страни, у нас на 11 май 2022 г. ще се проведе I-ва Национална конференция на хирурзите на гърда. Тогава ще бъде учреден за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -