събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияИзобретение на наш лекар позволява по-точна диагноза при рак на гърдата

Изобретение на наш лекар позволява по-точна диагноза при рак на гърдата

Определянето на стадия при рак на гърдата вече може да става с по-голяма точност благодарение на изобретението на български лекар. Става дума за специални подложки, които се поставят под тялото при компютърна томография. Д-р Йордан Спирдонов е специалист образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ”, гр. София.

рак на гърдата диагноза

Лекарят има дългогодишен опит и осъзнава, че прецизността при диагностиката на тумори на млечните жлези досега не е била на необходимото ниво при стандартната компютърна томография по гръб. Гравитацията по време на изследването води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Така д-р Спирдонов стига до идеята да изобрети специални подложки, които позволяват да бъде въведена нова позиция на тялото – по корем. Така изображенията от томографията са още по-информативни. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената.

Ето какво споделя още д-р Спирдонов, който е един от най-търсените образни специалисти при рак на гърдата: „Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране би могла да спаси много човешки животи. Така достигнах до идеята за необходимост от друга позиция на тялото по време на компютърна томография. Вярвам, че чрез новата приставка работата на мен и колегите ми ще бъде улеснена и ще премине на по-високо ниво.“

Рак на гърдата – симптоми, лечение и прогноза

Д-р Спирдонов разбира огромното социално значение на това заболяване и ранното му откриване, затова дарява 12 комплекта от приставките на държавните Комплексни Онкологични Центрове от цялата страна. Така повече пациенти ще могат да преминат през подобрената диагностика за стадирането на рака на гърдата. Приставката ще спомогне и за по-ранно откриване на заболяването. Един комплект включва два модела с височина 14 и 22 см, в зависимост от размера на млечните жлези.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените. За ранното откриване е много важно всяка жена да знае как сама да проверява за подозрителни бучки в гърдите. По данни на Световната здравна организация ракът на гърдата вече измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света, като за 2020 г. са диагностицирани приблизително 2,3 милиона нови случая. Диагностицирано навреме, заболяването е лечимо в 98% от случаите.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Д-р Йордан Спирдонов, д.м., завършва Медицински университет Плевен през 1995 г. Защитава докторска дисертация на тема „Ролята на ехографията при заболявания на големите слюнчени жлези и образования в ЛЧО“ през февруари 2005 г. сам, без научен ръководител, което е прецедент в медицинските среди. Участва в много семинари и курсове по медицина у нас и в чужбина и има множество публикации. Спирдонов е съавтор на „Атлас по ултразвукова диагностика“, предназначен за специалисти, и автор на образната част на учебник за общопрактикуващи лекари.

Заедно с д-р Иво Гергов от УСБАЛ по онкология София водят курса по образна диагностика на млечните жлези на лекари с придобита специалност „Образна диагностика”. Сега усилията му са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни методи, включително и ядрено-магнитен резонанс.

Източник: Агенция Thellthem

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -