четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се прилага ремдесивир?

Кога се прилага ремдесивир?

Лечението с ремдесивир (Remdesevir) се препоръчва основно при пациенти с COVID-19 в самото начало на заболяването – в първите 5-7 дни от симптомите, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. Към момента практиката е това лекарство да се дава само в болнични условия и то когато лечението с други препарати не дава желания ефект. Обикновено това е след 10-15-ия ден на инфекцията. Както става ясно от думите на проф. Червенякова обаче, приложението му тогава е закъсняло.

Една от причините то да не се предписва по-масово в първите дни е високата цена на препарата. Един флакон струва 345 евро без ДДС, а за един пациент са необходими от 5 до 10 флакона.

Редмесивир да се дава на рискови болни още в самото начало

Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е ремдесивир, не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“, в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Безплатни лекарства за лечение на COVID-19 у дома

Проф. Червенякова отбелязва, че ремдесивир трябва да бъде прилаган в посочения начален период (първите 5-7 дни от симптомите) при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко. За да се променят правилата за предписване на ремдесивир обаче е необходимо здравните власти да актуализират разпоредбите.

Пазят ли ваксините срещу коронавирус и от новия вариант „Делта“?

В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с COVID-19 с ремдесивир, като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

Предлагат намаляване на ДДС за лекарства на 5%

Стана ясно също така, че Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък. Това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ. Съгласно Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006, се определя, че диференцираната ставка за лекарства не може да бъде по-ниска от 5%.

Намаляването на данъка за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на Данък добавенa стойност.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -