понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПазят ли ваксините срещу коронавирус и от новия вариант "Делта"?

Пазят ли ваксините срещу коронавирус и от новия вариант „Делта“?

Вариантът “Делта” на коронавируса, открит за първи път в Индия, се разпространява все повече в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) го определи като „тревожен“, а имунолозите в Германия предупреждават, че той може да бъде доминиращият вариант в страната до есента.

Според последните данни от Института “Роберт Кох” вариантът “Делта” (другото му име е B.1.617.2) е доказан вече във всичките 16 германски провинции. През 22-та седмица неговият дял от общо всички инфекции с коронавируса е бил 6,2%. Във Великобритания обаче той представлява 96% от всички положителни проби. 

Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Какво разкрива броят на антителата

Логично всички си задават въпроса – колко ефективни са ваксините срещу опасния мутант? Няколко лабораторни теста показват, че той изглежда по-устойчив на ваксините в сравнение с други варианти. Британско проучване, публикувано в списание „The Lancet“ в началото на юни, показва, че броят на антителата след две дози ваксина Pfizer / Biontech е шест пъти по-малък при “Делта”, отколкото при първоначалния (алфа) вариант на вируса.

Така нареченият титър на антителата намалява до около фактор 2,6 спрямо алфа варианта, който е открит за първи път във Великобритания, и до фактор 4,9 спрямо бета варианта, идентифициран за първи път в Южна Африка.

Броят на антителата е важен, но не единствен критерий за ефективността на една ваксина. Ако се гледат само антителата, се забравя за значението на Т-клетките килъри, които атакуват вече заразените клетки вместо вируса. Затова проучванията в реални условия са много по-важни от лабораторните. Тук първите резултати са обнадеждаващи. 

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Завършената имунизация пази от тежко протичане и при “Делта”

Нови данни на британските здравни власти Public Health England (PHE) засега показват, че пълната имунизация срещу коронавирус с двете дози пази от тежкото протичане и при “Делта”. Двете дози от препарата на Pfizer / Biontech предотвратяват стационарното лечение при вариант B.1.617.2 в 96% от случаите. За ваксината на Астра Зенека процентът е бил 92.

Изследване, публикувано от здравните власти на Обединеното кралство в края на май, достига до подобни резултати за по-леките форми на заболяването. Според проучването ваксината от Pfizer / Biontech е ефективна на 88% срещу заболяване със симптоми, предизвикано от “Делта” вариант, две седмици след втората доза, а ефективността срещу алфа варианта е 93%. Ваксината на Астра Зенека пък е 60% ефективна срещу “Делта” и 66% срещу първоначалния вариант на вируса.

Впрочем новият вариант води до  малко по-различни симптоми, става ясно от обобщение данни, събрани във Великобритания с помощта на приложение за смартфон. Става ясно, че болните страдат по-често от хрема, главоболие и възпалено гърло. 

Източник: Gmx.net

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -