сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

БЦЖ имунизацията е изключително мощен имуностимулатор и въпреки, че не може да се търси пряка връзка между нея и заболяемостта, смъртността от COVID-19, възможно е тя да оказва индиректно положително влияние върху имунитета на ваксинираните. Това обясни проф. Петко Минчев, един от най-опитните лекари по педиатрия и белодробни болести у нас. Така той коментира любопитни изводи от ново проучване на американски епидемиолози в Технологичния университет в Ню Йорк. Те стигат до извода, че в страните, където не е провеждана задължителна имунизация с БЦЖ ваксина, хората боледуват много повече и с по-висока смъртност от новия коронавирус. По-конкретно това са Италия, Нидерландия и САЩ. 

Туберкулозата може да засегне всеки орган

В България имунизират децата с БЦЖ от 60 г.

Затова пък у нас тази ваксина традиционно е включена от близо 60 г. в имунизационния календар. България и Хонг Конг са първите страни, които след Втората световна война започват повсеместно да я прилагат, поясни проф. Минчев.  Две страни – Нидерландия и САЩ никога не са провеждали такава кампания, а в Италия има сериозни пропуски в имунизационния процес. 

България започва производство на собствена БЦЖ ваксина от 1957 г., тя се произвежда и до сега под името “Sofia SL222”. Ние сме една от 6-те страни в света, които произвеждат собствена ваксина. Тя се прилага на новородени, с реимунизация на 3, 7 и 11 г. През последните години бе премахната реимунизацията на 17 г., а от миналата година и на 11-годишните. 

БЦЖ ваксината е с висока ефективност, но и безопасност, подчертава проф. Минчев. “Има едва 0,48% странични ефекти при новородени и много по-малко при по-големите деца и възрастни. Казвам това, за да разсея спекулациите, които през годините сме чували от антиваксинално настроени хора”, посочва той. 

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

По-малко ли се боледува от COVID-19, ако имаш БЦЖ?

Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос по думите на проф. Минчев. Според него по-скоро става дума за много сложни имунологични взаимоотношения и феномени след поставяне на БЦЖ, която тя е жива бактериална ваксина. Тя възпроизвежда реакцията на имунната система, без да предизвиква заболяване. В един милилитър от БЦЖ се съдържат 8-10 млн. бактериални единици – туберкулозни бактерии от ваксинален тип (вид, който не заразява). Приложени на лявото рамо, те повтарят образуването на специфичен гранулом, който води до определена имунна реакция. 

Организмът  има три нива на защита на имунологично равнище – макрофаги, неспецифична защита, и клетъчна защита, за която отговарят Т-клетки хелпери от първа субпопулация. Само те имат специфично значение за защитата на организма от туберкулоза. При формирането на имунния отговор и създаването на имуноцити – ТН клетки с имунна памет, се отделят цитокини с изключително мощно имунологично действие. По отношение на сформиране на имунния отговор се отделят още интерлевкин 2, интерлевкин 6, интерлевкин 10, интерлевкин 12, пояснява проф. Минчев. Те имат отношение към стимулиране на макрофагите и на хуморалния отговор.  

Какви са страничните ефекти от ваксините

Имуноцити, интерлевкин и гамаинтерферон

Според мен ако търсим отговор защо в страни с БЦЖ имунизация заболяемостта е по-малка, то се дължи на стимулиране на макрофагиалната система, и съответно на клетъчната защита, която продължава да отделя интерлевкини. Те от своя страна създават възможност за защита от инфекции като новия коронавирус. 

Освен интерлевкини, се отделя гамаинтерферон, който има мощно противовъзпалително действие спрямо туберкулозата. Дали има и към COVID-19, тепърва За връзката са новия коронавирус тепърва ще стане ясно. Както и тумор некротизиращия фактор, който също има отношение към защитата на организма от туберкулоза. 

Вероятно тези имуностимулиращи въздействия, които се появяват при сформиране на клетъчния отговор срещу туберкулоза, или модела БЦЖ имунизация и реимунизация, лежат в отговора на въпроса, защо в страните, където хората масово са получили тази имунизация, боледуват по-малко и по-леко.

 Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -