четвъртък, 2 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНов кръвен тест хваща 50 вида рак

Нов кръвен тест хваща 50 вида рак

Нов кръвен тест може не само да открие, че даден човек страда от рак, но и да идентифицира повече от 50 вида тумори. Откритието дава надежда за ранно откриване на коварните заболявания. Тестът бе представен в списанието Annals of Oncology.

Методиката се основава на ДНК, секретирана от тумори и намираща се в кръвта. Идеята е, че той се фокусира върху химичните промени в тази ДНК, известни като модели на метилиране. Д-р Джефри Окснард от Бостънския раков институт Дана-Фарбер, част от Медицинското училище в Харвард, казва, че в момента тестът преминава клинични изпитвания при хора. 

Изкуствен интелект анализира, има ли ДНК на тумори в кръвта

„Идеята е тестът да може да се използва при хора, за които е преценено, че има риск от развитие на рак. Първо, за да се откриват тумори в ранен стадий и второ – да се получи информация, която да позволи назначаването на подходяща терапия“, пояснява ученият.

Тестът е разработен с помощта на алгоритъм за машинно обучение – изкуствен интелект. Такива системи обработват данните по определени модели и успяват много добре да ги класифицират.

Ново генетично изследване у нас за рак на гърдата и дебелото черво

В първия етап от работата учените предоставят на системата данни за естеството на метилиране в ДНК от кръвни проби, взети от повече от 2800 пациенти. След това допълнително са ги систематизирали, използвайки данните от 3052 пациенти. В тази група 1531 души били с онкологична диагноза,  а 1521 – нямали. Използвайки тази информация, системата сортира пробите в групи въз основа на моделите на метилиране. След това изследователският екип програмира системата да разпознава специфичен вид рак според анализа на засечените в кръвта туморни ДНК.

Правилна диагноза на вида рак в 44% от случаите

Едно от големите предимства на кръвния тест е, че процентът на грешка при квалифицирането на здрави хора като болни от рак е много нисък. Тези фалшиво позитивни резултати са 1%. 

Тестът е бил приложен и при пациенти, за които се знае, че имат рак. Целта е била да се провери неговата точност при 50 различни онкологични диагнози. Системата правилно установила болестта в 44% от случаите. Тази цифра може да е различна, ако тестът се използва за скрининг при големи групи хора, а не само за тези, за които е известно, че имат рак. Колкото по-напреднала е туморът, толкова по-точни са резултатите. Тестът поставил с точност диагнозата при 18% от пациентите в първи стадий и с 93% точност при рак в последен, IV стадий. 

Нов тест казва какъв е рискът от рак на яйчниците

Висока точност при рак на панкреаса

Според учените тези резултати са впечатляващи, защото дават възможност за ранно откриване на рака по нов начин. Туморите са трудни за откриване в първи стадий, когато обаче има много повече възможности за хората да се лекуват. Това е особено вярно при рак на панкреаса – много труден за диагностициране в началния етап и практически нелечим в по-напреднали. Новият тест правилно идентифицирал 63% от пациентите с рак на панкреаса I стадий. Точността стигнала до 100% в стадий IV.

Генетичен тест само с 5 капки кръв казва от какво сме болни

Друго предимство е, че тестът може да хвърли светлина върху вида на рака. При 96% от пробите, които показали наличие на рак, изследването прави прогноза, в кои тъкани ще се развие ракът. 93% от тези прогнози са приети за правилни.

Д-р Дейвид Кросби, един от водещите британски експерти по диагностика на рака, заяви, че ранното откриване на рак е важно, тъй като в тези случаи е по-малко агресивно и лечимо. Въпреки че тестът все още е в начален стадий на развитие, първоначалните резултати са обнадеждаващи, подчертава ученият.

Източник: ESMO.org

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -