четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаТуберкулозата може да засегне всеки орган

Туберкулозата може да засегне всеки орган

Няма орган, който да не може да бъде засегнат от туберкулозния микобактерий, въпреки че белодробните форми представляват 80% от проявите на туберкулозата. Това обяснява в 4 видео беседи в профила си в CredoWeb проф. Петко Минчев, началник на Детската клиника в Специализираната белодробна болница в София. Има някои особености между разпространението на болестта при възрастни и деца. При деца то става по кръвен (хематогенен) път, а при възрастните е по бронхогенен път. Чрез разпадането на огромни кухини в белия дроб те пробиват бронхите и се разсейват в другите участъци на белия дроб.

Туберкулозата може да протича без симптоми при децата

Оздравителните процеси при деца са съпроводени с отлагане на повече калций в първичните огнища, а при възрастните завършва с образуване на фиброзна тъкан, която не е функционална. Те не вземат по-нататък участие в дишането. Най-честата форма при деца може да протече без симптоми години наред и да се открие със случайно тестване за туберкулозния бактерий.

Специфичната имунопрофилактика на туберкулозата включва ваксината БЦЖ. Първата ваксина е въведена в клиничната практика през 1921 г. Двамата учени – Калмет и Герен, създали ваксината, прекарват дълги години в разработването на ваксинален щам, тоест такъв щам, който не провокира заболяване, но стимулира образуването на имунитет. През 1957 г. в България започва собствено производство на БЦЖ ваксина, което продължава и до днес. След Втората световна война България е първата страна, която въвежда задължителна БЦЖ ваксина.

„Не разбирам увлечението на някои хора да не си ваксинират децата, – казва проф. Минчев. – Те нямат нито опита, нито компетентността да коментират тази тема. Имам най-голям опит с прилагането на тази ваксина и мога да кажа, че за 40 г. в България няма фатален изход или тежко увреждане от БЦЖ имунизация. Има случаи на неправилно поставяне на ваксината в родилния дом като място и дозировка. Страничните ефекти са между 0,28% и 0,57%, което е нищожна цифра. Мястото на имунизацията е пространството между хирургичната и анатомичната шийка на раменната кост, а не на върха на рамото или на гърба. Поставя се на лявото рамо.  Ваксината съдържа живи туберкулозни бактерии от ваксинален тип. Това означав, че те не могат да предизвикат заболяване. Поставя се след правилно и достатъчно разклащане на разтвора, описано в листовката.“

Защо е проблемна диагнозата?

Проблемът с туберкулозата се подценява, допълва специалистът. Две са основните причини: Това е хронично заболяване, не настъпва остро като грипа и хората не се безпокоят. Второто е, че заразяването с туберкулозни бактерии може да продължи десетки години без симптоми.

Диагностично постижение е лекарят да се досети за туберкулозно заболяване още при първите дискретни прояви на болестта. За правилната диагноза е много важно да се вземе анамнеза, да се направи щателен физикален преглед. Важни са още биохимичните лабораторни показатели, имунологичните тестове (Т-SPOT.ТВ и квантиферонов тест), резултатите от образната диагностика, специални изследвания при извънбелодробни форми на туберкулоза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -