петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМоже ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Може ли ваксината срещу COVID-19 да ни разболее, болест ли са симптомите, които някои усещат след имунизацията? Може ли имунизираният за зарази околните? Това са някои от най-важните въпроси, които хората си задават за ваксините срещу новия коронавирус. Вижте техните отговори – взети от експертни източници, без спекулации, които не почиват на научни факти.

Може ли инжекцията да внесе заразата в организма?

Някои хора се разболяват непосредствено в дните след поставяне на ваксината, което поражда въпроса: Може ли инжекцията да внесе заразата в организма? Категоричният отговор на експертите е: Не, самата ваксина не може да ви разболее от коронавирус! Има разлика между разболяването от и след ваксина. Трите препарата, които се прилагат към момента у нас, имат различен период, през който се изработва имунитетът. След първата доза защитата е средно около 40-50% и то най-рано след втората седмица. 

Означава, че при контакт с болни или безсимптомни преносители на вируса е напълно възможно човек да се разболее непосредствено след поставяне на ваксината. Втората доза подсилва получените от първата игла антитела и се приема, че защитата достига до 76% при Астра Зенека и около 90% при Пфайзер и Модерна. 

Това не означава 100% гаранция, че няма да се разболеете, но ако това стане, няма да е тежко и няма да се стига до постъпване в болница и вторични усложнения като инсулт или инфаркт, каквито нерядко се наблюдават при тежко протичане на COVID-19.

За качеството на имунитета след ваксина влияят и други неща. Първо – около 1% от хората не могат да образуват антитела поради генетични и други особености на организма си. Това може да се установи, ако човек си направи изследване за антитела 2-3 седмици след  имунизацията. 

Второ – имунната система старее и с годините става по-трудно човек да изработи адекватен имунен отговор. Колкото по-млад е човек, толкова по-ефективни са ваксините по принцип. 

Разгадаха как възникват тромби след ваксина – има лечение!

Може ли имунизиран човек да зарази околните?

Да, това може да се случи, но не защото ваксината е “вкарала” вируса в организма му, а защото той може да е попаднал отвън в него при контакт с други вирусоносители. Докато бъде неутрализиран, той се намира в организма му поне за няколко часа. Предаването чрез замърсени предмети е по-трудно, но може да се случи на места, където има по-интензивен поток от болни хора с коронавирус. Например дръжки на врати, повърхности в болници, поликлиники и т.н.

Вирусът може да попадне не само в носоглътката, но и по косата, кожата или дрехите на имунизиран човек. Така той не се разболява, но може да предаде на други тези вирусни частици, особено ако те са повече. 

Кога и как COVID-19 води до образуване на тромби?

Болест ли са симптомите, провокирани от ваксината срещу COVID-19?

В много случаи след поставянето на ваксината се вдига температура, човек усеща обща отпадналост или замаяност. По-леките странични ефекти включват зачервяване или болка на мястото на убождане. Температурата след ваксина е реакция, но не е болест! Тя е свързана с реакцията на имунната система към това, което ваксината й “показва”. Във ваксината се съдържа едно от шипчетата на вируса, обвита в липидна (мастна) обвивка. Имунните клетки разпознават по външния вид, че става дума за вирус и вдигат “тревога”, т.е. температурата се повишава като при истинска инфекция. За разлика от истинския коронавирус, това парченце не може да атакува клетките на организма и да се размножава в тях. Казано образно – разликата между ваксина и истинска болест е като да видите репортаж за сериен убиец по телевизията и да се срещнете лице в лице с него. 

Косопадът като последица от COVID-19 – как да се справим

В много редки случаи ваксината за новия коронавирусна Астра Зенека се свързва с образуване на кръвни съсиреци. Съобщения за няколко десетки случаи в Европа бяха съобщения на фона на поставени вече над 100 милиона дози от трите ваксини! Рискови фактори: женски пол под 60 г., пушачи, наднормено тегло, прием на противозачатъчни (някои от които повишават риска от тромби). Причината е имунологична реакция, чиито механизъм все още не е напълно разгадан. Добрата новина е, че учените вече откриха начин, как да се лекува такова усложнение – чрез инжектиране на имуноглобулини. 

Не бива да се забравя, че рискът от образуване на тромби при реално боледуване от COVID е хилядократно по-голям. Запушването на ключови кръвоносни съдове е една от най-честите причини за смърт след прекарана инфекция, понякога дори месец-два след нея.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -