петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВижте новите правила за ваксината на Астра Зенека

Вижте новите правила за ваксината на Астра Зенека

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ето и решенията на Националния оперативен щаб:

  • Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.
  • Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
  • Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.
  • При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, сподели, че е скептичен за смесването на два вида ваксини, тъй като досега няма приключило клинично проучване и може само да се гадае за ефективността от такава комбинация. Той поясни, че тромбозата се получава по-често при жени с хормонален дисбаланс, сърдечносъдови проблеми и други рискови фактори. Препоръката му е към хората, получили първа доза от Астра Зенека, да завършат имунизацията си с втора доза, ако не са имали сериозни странични ефекти от първата.

Доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница, допълни, че се допуска смесване на два вида ваксини за COVID-19, макар че лично тя е скептична за резултата от този микс. Всички разработени до момента препарати дават висок процент на защита и може би затова се мисли за комбинирането им.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -