събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво казват стойностите на пулса за здравето?

Какво казват стойностите на пулса за здравето?

Пулсът в покой е надежден показател, по който може да се съди за състоянието на здравето и потенциални проблеми. Когато сме под стрес с физическо или психическо натоварване, дишането се ускорява и сърцето започва да бие по-бързо. Ако ускорите крачка или бягате, пулсът също се увеличава. При такива обстоятелства сърцето нормално изпомпва кръвта към тялото по-бързо. Аналогично, когато заспиваме или току-що сме се събудили, сърцето е във фаза на ниска активност, свива се много по-бавно, казва д-р Николай Поройлиев, кардиолог в МЦ „Искър“ (записване за преглед с направление или свободен прием на тел.  0877 58 90 40).

д-р Николай Поройлиев кардиолог

Какъв е пулсът в покой при здравите хора? 

Нормалната сърдечна честота или пулс в покой за възрастни варира от 60 до 100 удара в минута. По-ниската сърдечна честота в покой по правило означава по-ефективна сърдечна функция и по-добро сърдечно-съдово здраве. Известно е, че при тренирани спортисти може да има нормален пулс в покой около 40 удара в минута.

Как да мерим правилно пулса си?

Как да мерим пулса правилно? 

Има два начина за измерване на пулса – на трахеята и от вътрешната страна на китката. За първия поставете показалеца и безименните си пръсти на врата отстрани на трахеята. За да проверите пулса на китката, поставете два пръста между костта и сухожилието на лъчевата артерия, която се намира от вътрешната страна на китката надолу по линията от палеца.

Когато усетите пулса си, пребройте броя на ударите за 15 секунди. Умножете това число по четири, за да изчислите ударите в минута. Или пребройте пулса си за 30 секунди и удвоете числото.

Ниският пулс издава нарушение в сърдечната дейност

Какво казва пулсът за здравето? 

Пулсът в покой близо до 100 може да увеличи риска от сърдечни заболявания и дори преждевременна смърт, твърдят експерти Харвардското медицинско училище. Разбира се, не става дума за еднократно измерени стойности, защото за тях може да има различни временни причини. Например след прекарана инфекция с новия коронавирус пулсът може да остане ускорен известно време или да се увеличава от време на време. Ако имате и други общи симптоми – чувствате се отпаднали, не дишате нормално, идете на преглед при кардиолог.

Ето и данни от проучвания, които хвърлят светлина върху стойностите на пулса като показател за състоянието на здравето. Публикация в научното списание Heart прави изводи от наблюдения върху сърдечно-съдовата система при мъжете, продължили 16 г. Установило се, че учестеният пулс в състояние на покой се свързва с повишаване на кръвното, с по-високи нива на мазнини в кръвта и наднормено тегло.  

Учените изяснили също така, че колкото по-висока е честотата на свиването на сърцето в покой, толкова по-голям е рискът от преждевременна смърт. В диапазона от 81 до 90 удара в минута той се удвоявал, а при над 90 удара се утроявал. 

Два трика, които успокояват безпричинно сърцебиене

Кога да потърсим лекар при ускорен пулс

Сърцебиенето се влияе от различни обстоятелства, които го забавят или ускоряват. Някои фактори са временни, други – хронични. Ако обаче пулсът ви в покой е над 100 удара в минута или по-нисък от 60 удара (освен ако не сте трениран спортист), редно е да потърсите специалист кардиолог за профилактичен преглед. Възможно е тези симптоми да се окажат признак на тахикардия или брахикардия. За целта кардиологът ще ви назначи подходящи изследвания.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -