петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение5 често срещани причини за световъртеж

5 често срещани причини за световъртеж

Световъртежът е доста разпространено оплакване, като най-голямото предизвикателство е да се установи точната първопричина. Това е първата и най-важна стъпка по пътя към правилното лечение.

световъртеж виене на свят причини
Д-р Мина Лий

Първата стъпка към лечението на световъртежа е да разберете какво го причинява, казва д-р Мина Лий, отоларинголог. „Някои случаи на световъртеж произхождат от вътрешното или средното ухо. По-често срещаните виновници включват излив на средно ухо и Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV). По-редките включват болестта на Мениер и вестибуларния неврит. Друг път световъртежът произхожда от мозъка. Най-честият виновник тук е вестибуларната мигрена“, допълва тя. 

Течност в средното ухо – сякаш сте под вода

Ако световъртежът е причинен от течност в средното ухо, вероятно имате проблеми със слуха и може да звучи сякаш сте под вода. Възможно е да имате болка или усещане за натиск в засегнатото ухо. Проблемът обикновено започва след хрема. Вашият лекар може да прегледа тъпанчето ви, за да потвърди тази диагноза. При остра инфекция лечението е с антибиотици и спрей за отпушване на носа, ако е хроничен проблем.“

Защо ме боли ухото при плуване под вода?

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж – какво е това?

Кратките пристъпи на световъртеж могат да бъдат причинени от доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV).

Ако замайването трае само няколко секунди наведнъж и ако е причинено от обръщане на главата или преобръщане в леглото, най-вероятно имате BPPV, при който кристалите във вътрешното ухо се изместват.  Лекарят може да потвърди тази диагноза с тест на Dix – Hallpike. Ако се окаже BPPV, лечението е с техника, наречена маневра Epley, при която главата се обръща от една страна на друга, за да се отделят кристалите на вътрешното ухо.

Световъртежът обикновено се появява на средна възраст, има много причини

Болестта на Мениер може временно да ви прикове към леглото

Пристъп на световъртеж, при който не може да изпълнявате нормално ежедневните задачи, може да сочи болест на Мениер. Лечението в този случай започва с диета с ниско съдържание на сол, по-малко кофеин и диуретични хапчета за намаляване на налягането върху вътрешното ухо, каза Ле. Мигрената е често срещана съпътстваща диагноза, която също трябва да се лекува, за да се справят пациентите и с болестта на Мениер. 

Какво се прави при болест на Мениер

Вестибуларен неврит се получава след вирусно заболяване

Вестибуларният неврит – възпаление на нерв във вътрешното ухо – е друго състояние, което може да причини замайване. „Най-вероятно се е получило в резултат от вирусна инфекция, така че лечението е свързано с почивка и време“, казва д-р Лий. Лекарства без рецепта като меклизин могат да помогнат за овладяване на симптомите.

Вестибуларна мигрена – елиминирайте провокаторите

Ако виенето на свят не е свързано с никое от предходните състояния и продължава от няколко минути до няколко дни, но се повтаря отново и отново, най-вероятно е причинено от вестибуларна мигрена.

Лекарствата за мигрена може да се вземат и профилактично

„Първата стъпка е да се идентифицират и по възможност да се отстранят често срещаните провокатори на мигрената като стрес, лош сън, претоварване на сетивата, както и хранителни вещества като мононатриев глутамат, консерванти, алкохол и кофеин. Ако това се окаже недостатъчно, можете да се започне превантивно лечение.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -