четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо ме боли ухото при плуване под вода?

Защо ме боли ухото при плуване под вода?

При някои хора, които се гмуркат, се появява болка в ушите, но това не бива да се приема за нормално. Ушният канал има неправилна цилиндрична форма, завършва с тъпанчевата мембрана. Въздухът в него е с определено налягане, което въздейства върху тъпанчето. То е еластично и трепти. По този начин се предават звуковите вълни. Зад тъпанчето в средното ухо има определено количество въздух със същото налягане и по този начин тъпанчето стои опънато между двете въздушни вълни. Налягането на въздуха зад тъпанчето се поддържа от носоглътката чрез евстахиевата тръба.

Какво става при гмуркане? Околната вода упражнява определено налягане върху въздушния стълб в ушния канал, а той върху тъпанчето. Ако гмуркачът не успее да изравни налягането, в тъпанчето се получават кръвоизливи, дори може мембраната да се разкъса. Това е съпроводено от силна болка. Опасно е, ако се получи разкъсване, защото вода навлиза в средното ухо, дразни равновесния апарат, получават се световъртеж, гадене и повръщане и гмуркачът обикновено се удавя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
На какво се дължи заглъхването и пукането на ухото? 
Как да използваме правилно клечките за уши? 
Как се лекува спукано тъпанче?

При какви състояния плувецът не успява да изравни налягането? Това става при рязко гмуркане на голяма дълбочина, когато няма време да се достави необходимото количество въздух чрез носоглътката в средното ухо. Гмуркането е като всеки друг спорт и само добре тренираните могат да си позволят това. Втората причина за неизравнено налягане е лошата конфигурация на носа – изкривена носна преграда, хипертрофия на носната лигавица или носно-синусна полипоза. Хора с такива отклонения по-добре да не се гмуркат или да го правят след успешна оперативна корекция.

Първо е необходим преглед при специалист, за да е наясно с физическите си възможности. Ако всичко е наред, следва да премине обучение по гмуркане и тогава да го практикува.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -