събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЧесто срещани причини за болки в ушите при деца

Често срещани причини за болки в ушите при деца

Болките в ушите при деца се срещат главно в студените месеци. Вирусите, които причиняват възпаление на горните дихателни пътища, водят до оточност на лигавицата в назофаринкса. В резултат дренажът на средното ухо се нарушава. Вирусите може да достигнат до тъпанчевата кухина чрез т. нар. Евстахиева тръба. В резултат на това лигавицата на средното ухо набъбва. Секретът се оттича трудно, а връзката с носоглътката се блокира.  Това разказва детският УНГ специалист д-р Любен Попов. Може да запишете час за преглед при него в МЦ „Искър“ с направление или свободен прием през Супердок. Ето какво обяснява още той.

Когато дете с настинка се събуди посред нощ и плаче, защото го боли ухото, обикновено това е механизмът на въпаление. Ако носният дренаж се нормализира, болката обикновено изчезва. Ето защо в тези ситуации е добре да се даде назален спрей, който да свие отока, а за болката – ибупрофен или парацетамол (като супозитории или сироп в зависимост от възрастта). Ибупрофенът е по-подходящ от парацетамол, защото има и противовъзпалителен ефект.

На деца под две години се дават капки за нос вместо спрей. Бебетата могат да се уплашат от самото пръскане. Независимо дали става дума за бебе или дете, важно е винаги да се спазва дозировката, препоръчана за възрастта в листовката или от лекаря. В комбинация със спрей за нос настинката и болката в ухото обикновено отшумяват за няколко дни без проблеми.

Какво да правим с гнойно възпаление?

Ако в добавка към болките в ухото детето има температура и продължава да има оплаквания, непременно трябва да се направи консултация с детски УНГ специалист. С особено внимание трябва да се проследяват новородени и деца под 1 г.

Ситуацията става сериозна, ако се стигне до гнойна инфекция на средното ухо. Тогава се налага спешно лечение, за да не последват сериозни усложнения – от спукване на тъпанчето, трайно увреждане на слуха до менингит. Ако инфекцията е бактериална, обикновено се предписва антибиотик. Дори ако болката се подобри след два дни, антибиотикът трябва да се дава до края, обикновено 10 дни. В противен случай може да се развие резистентност.

Хронична болка в ухото: може да е аденоидна вегетация

Ако детето постоянно страда от болки в ухото, хърка много силно и има лош дъх, причината може да е аденоидна вегетация. Тя запушва прехода от гърлото към ухото и увеличават болезненото вътрешно налягане. Тези случаи вече се лекуват без операция. Помага спрей за нос, съдържащ кортизон.

Други възможни причини за болки в ухото:

  • настинка;
  • остър или хроничен среден отит;
  • тимпанален излив;
  • проблеми със зъби или челюсти;
  • тонзилит или фарингит;
  • ушна кал;
  • вода в ухото, например след къпане или плуване;
  • недостатъчно изравняване на налягането, напр. при полет;
  • наранявания от памучни тампони, удар или падане;
  • чуждо тяло в ушния канал.

Болките в ушите трябва да се лекуват навреме. Продължителна задръжка на течности в средното ухо може да влоши слуха на детето. В дългосрочен план това се отразява негативно на езиковото развитие.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -