събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо малките деца страдат от хрема толкова често?

Защо малките деца страдат от хрема толкова често?

Хремата е едно от най-честите оплаквания при малките деца. Кои обаче са основните причини? Отговорът е на детският УНГ специалист д-р Любен Попов, началник на Детско отделение към УНГ Клиниката на ИСУЛ. Може да запишете час за преглед при него в МЦ „Искър“ с направление или свободен прием, като се обадите на тел. 0889311550.

Честите хреми са свързани с това, че децата, които тепърва тръгват на ясла, имат сравнително малко разнообразие на микроорганизми в носната лигавица. Така при контакт с други деца, които имат повече от тях, се заразяват. Предаването става от клинично здрави деца, които са носители на обикновени и разпространени микроорганизми. Тази колонизация не протича гладко и те развиват хрема доста често.

Как да се справим със сополите при бебета

Има препарати, които се рекламират, че създават защитен филм на носната лигавица. Но проблемът е, че тази защита действа само няколко часа, а детето е по цял ден в яслата или градината.

„Моят съвет е след боледуване, децата да остават поне две седмици вкъщи вече в здраво състояние. Знам, че това е доста трудно на практика за повечето семейства, където родителите работят, но все пак е добре да се знае“, посочва д-р Попов.

Хранителна алергия при деца – кои са причините?

Причини за хрема, които не са свързани с инфекция

Да, има. Често срещано е при малките, когато започнат да им растат зъбки. Родителите не могат сами да се ориентират, добре е да се консултират с лекар. Може да му растат зъбки и пак да е с вирус. Възможно е да има и някаква алергия, но тя е отделно заболяване.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -