събота, 28 януари, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при уролог в Токуда

Безплатни прегледи при уролог в Токуда

Безплатни профилактични прегледи за скрининг и ранна диагностика на рака на простата организират в УМБАЛ Токуда, като част от информационна кампания посветена на мъжкото здраве. Уролозите от болницата ще извършат над 100 прегледа в рамките на ноември и декември 2021 г., след предварително записване на час на тел: 02/403 4000. Мъже на възраст над 50 години ще получат безвъзмездно ехографско изследване и тест на туморен маркер за простатата (PSA) в рамките на кампанията за мъжко здраве Мовембър.

Целта на инициативата е осигуряване на достъп до навременна и високоспециализирана помощ, тъй като превенцията и ранната диагностика на това злокачествено заболявания е решаваща за хода на неговото лечение. В рамките на инициативата ще бъдат извършвани клинични прегледи на записалите се мъже, които ще включват лабораторно изследване на туморен маркер и ще се дават препоръки за лечение при необходимост.

Безплатните прегледи са препоръчани за мъже над 50-годишна възраст, а при наличие на фамилна обремененост (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване) след навършване на 45 години.

Рак на простатата – диагноза и лечение

Ранната диагноза води до оздравяване, ракът е лечим

„Ракът на простата е лечим на 100 %, когато е открит навреме. Заболяването е безсимптомно, а ако се появят сигнали за него, обикновено е твърде късно. Именно заради това по всяко време трябва да се говори, че мъжете могат да се разболеят, но това не е срамно, защото може да им се помогне. Диагнозата рак на простата не е страшна, когато е намерена навреме. В последните години, не само в Европа, но и в България, нараства броят на напълно излекуваните на този вид рак.“, обяснява проф. Калоян Давидов, началник на отделение по Урология.

Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата

През този месец наша мисия е да повишим осведомеността при здравословните проблеми засягащи мъжете, като рака на простата и рака на тестисите. Тази година кампанията Мовембър се провежда в партньорство с неправителствената организация CancerCare и софтуерната компания Scalefocus.

Екипът на Отделението по Урология в болница Токуда има дългогодишен опит в ендоурологията и прилагането на минималноинвазивна лапороскопска хирургия, особено при онкологични заболявания на простатата, пикочния мехур и бъбреците. От няколко години урологичните хирурзи в лечебното заведение работят с най-модерната роботизирана система Da Vinci и имат огромен опит в най-прецизната и безопасна, за пациента, хирургия.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -