петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХранителна алергия при деца - кои са причините?

Хранителна алергия при деца – кои са причините?

Хранителните алергии засягат 5 до 10 процента от децата. Основните алергени са:

Има деца, които при първо захранване с краве мляко или адаптирано мляко в ранна възраст получават отоци, обрив (уртикария), в по-тежки случаи – повръщане, разстройство, ларинго и бронхоспазъм. Симптомите се появяват минути до 2-3 часа след приемане на храната.

Най-тежките случаи при по-големите деца може да завършат фатално с анафилактичен шок. Такива случаи са наблюдавани в САЩ и Великобритания и обикновено са реакция на ядки, особено фъстъци. При тях става дума за остри алергични реакции, протичащи на принципа на IgE медиираната сенсибилизация. 

Как да предпазим детето от хранителна алергия

Симптоми на алергия към мляко и млечни продукти 

В детска възраст често след прием на мляко се появяват силни коремни колики, метеоризъм, запек, а в по-тежките случаи – разстройство. В по-тежките случаи на гастро-езофагеален рефлукс, който не се повлиява от лечение, малкото трябва да се изследва за хранителна алергия.

Има и симптоми по кожата – атопичен дерматит, а в по-тежки случаи може да настъпят, макар и рядко, белодробна хемосидероза и анемия.

При деца, които са на естествено хранене, също може да се наблюдават симптоми. Напоследък наблюдаваме по-често при кърмачета ентероколит и хемоколит. Тоест в изпражненията на децата се откриват слуз и кръв, независимо че приемат само кърма. Причината е един мощен алерген от кравето мляко, който е изключително киселинно-устойчив – бета-лакто глобулин. Той може да премине в кърмата от храната на майката и така достигат до детето. В тези случаи се препоръчва диетично хранене на кърмачката с изключване на млечните продукти. 

Едно на 12 деца страда от хранителна алергия

Диета и лечение на хранителна алергия

Диагностиката на хранителна алергия в детска възраст се прави след много добра снета анамнеза – лекарят да може да прецени кои са алергените. 

Може да се направят кожно-алергични проби независимо от възрастта. При наличието на положителна реакция като допълнително потвърждение е добре да се изследват серумните имуноглобулини. Ако изследването на кожните проби и тези на кръвните антитела вървят в една посока, то диагнозата алергия към даден продукт е твърде вероятна. В някои случаи може да има разминаване между кожни проби и Ig антитела. Тогава на помощ идват елиминационните,а в по-редки случаи и провокационни проби. Последните обаче са с много висока значимост и специфичност. Но те се провеждат в клинична обстановка с добре обучени екип, особено ако има риск за анафилаксия.

Повечето прояви на свръхчувствителност към кравето мляко обикновено се израстват към 3-4-ата година. Не така стоят нещата при алергията към фъстъците и рибата, когато понякога може да трае и цял живот.

Търсят се възможности за десенсибилизация към тези продукти – още са в стадий на клинично проучване. Лечение на хранителната алергия няма. Подобрение настъпва, ако истинският алерген се елиминира от диетата на детето. Важно е да се обучат родителите да търсят дали в продуктите, които купуват дали няма следи от храни, към които детето е чувствително. Семейството трябва да е обучено как да реагира в случай на грешка при евентуален анафилактичен шок. Предписва се медикамент на основата на епинефрин, който би могъл да спаси човешки живот.

Д-р Паола Абаджиева, детски алерголог, в МЦ „Искър“ – записване на час на тел0877 58 90 40

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -