Имуноглобулини Е сочат алергии и инфекция с паразити

PRINT
лабораторни изследвания

Имуноглобулините Е (IgE) са протеини, които пазят организма от чужди нашественици. Наричат ги още IgE-антитела, те са част от голямата група на имуноглобулините. IgE играят важна роля в процеса на възникване и проявата на алергиите. Другите имуноглобулини са A, D, M и G. Те също са част от отбранителните сили на организма заедно със специфичните бели кръвни телца и мастоцитите.

Какво е IgE?

Имуноглобулин Е се образува в клетките на плазмата, става дума също така за специфични бели кръвни телца. Много IgE-антитела се свързват с мастоцитите и остават на тяхната повърхност. Ако чужди вещества попаднат в кръвта, IgE се свързват с т. нар. антигени. Като ефект мастоцитите отделят хистамин в ролята му на вещество, важно за отбранителните сили.

Понякога имуноглобулините Е се насочват срещу безобидни външни дразнители като семена на различни растения (полени) и така се стига до симптомите на сенна алергия. IgE имат участие и в имунната реакция на организма срещу паразити.

В сравнение с другите имуноглобулини – например A, G или M, IgE се намира в ограничена концентрация в кръвта. Само 0,1% от имуноглобулините в кръвта са Е. Въпреки това може да създаде проблеми, като провокира алергии. Ако организмът бъде буквално „наводнен“ от хистамин при тежка алергична реакция, в най-лошия случай може да се стигне до алергичен шок.

Кои стойности са нормални?

При възрастните концентрацията на IgE се смята за нормална, ако е до 100 U/ml в кръвния серум. При децата под 1 г. тя е до 10 U/ml,  между 1 и 3 г. – 50 U/ml.

Кога стойностите се покачват?

Концентрацията на имуноглобулин Е често се повишава при атопични заболявания. Това е склонност на организма към алергична реакция на кожата и лигавиците. Често има наследствена обремененост. Атопично заболяване обаче може да има и при нормални общо стойности на IgE.

Отделни алергени, например домашен прах и цветни полени, оказват влияние за покачването на имуноглобулини Е в кръвта. Поради това повишаването на отделни IgE може да е насока за съществуване на алергична реакция. Изследването на имуноглобулини Е в комбинация с други параметри на кръвната проба може да дадат ценна информация на лекуващия лекар.

Стойностите на IgE в организма може да са повишени и при инфекция с паразити. Много рядко са знак са злокачествено заболяване – IgE-плазмоцитом. При него се образуват много повече плазмени клетки, които произвеждат този имуноглобулин.

Кога стойностите са твърде ниски?

В рамките на целенасочено изследване при подозрение за инфекция с определени паразити или за целите на разширени диагностика за алергии, твърде ниските стойности на IgE са по-скоро доказателство, че няма алергия или инфекция с паразити. Тоест по-ниските стойности трябва да се интерпретират по-скоро като положителен знак. В изключително редки случаи прекалено ниските стойности може да са свързани със злокачествени болести на костния мозък или вродени имунни дефекти.

Консултант проф. Удо Райшл, Институт по медицинска микробиология и хигиена, Университетска клиника Регенсбург

[Общо: 61    Средно: 2.7/5]
Имуноглобулини Е сочат алергии и инфекция с паразити беше последно модифицирана от: март 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *