петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно19 полезни храни, които приличат на части от тялото

19 полезни храни, които приличат на части от тялото

Любопитен факт е, че някои храни приличат на онези части от тялото, за които са полезни. Ето поясненията, публикувани в блога за хранене и фитнес на Станимир Михов.

1. Морков – Око

Резен морков изглежда точно като човешкото око. Според изследвания  морковите значително подобрява притока на кръв към очите. Цветът на морковите идва от растение, химически наре­чено Бета каротин (тялото го използва за набавянето на витамин А), което помага на ретината и други части на окото, за да функционират безпроблемно. Бета каротинът намалява риска от развитие на ката­ракта. Други храни, които също биха спомогнали вашето зрение са маруля (съдържа лутеин и зеаксантин), жълтъци (източник на лутеин и цинк), цитрусови и горски плодове ( много витамин С), бадеми (витамин Е), сьомга, риба тон и скумрия, богати на омега 3 мастни киселини.

2. Домат – Сърце

organ2

Прилича на сърце повече от всеки друг плод и зеленчук. Има четири камери и е червен на цвят, точно както сърцето е червено и с четири камери. Изследванията потвърждават, че доматите са заредени с ликопен и наистина спомага за здравето на сърцето. Консумацията на ликопен намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Доматите са чудесен източник и на витамин С, който е от решаващо значение за здравето на сърцето. Други храни, полезни за сърцето са: йогурт, стафиди, боб, ябълки, ядки като лешници, орехи, шам фъстък, ябълки и черен шоколад.

3. Грозде – Бели дробове

organ3

Много наподобява алвеолите на белите дробове. Те са изработени от разклонения на още по-малки дихателни пътища, които завършват с малки разклонения на тъкан, наречени алвеоли. Тази структура позволява на кислорода да премине от белите дробове към кръвния поток. Диета с включено грозде доказано намалява риска от рак на белите дробове и емфиземата. Гроздовите семена съдържат вещество, наречено проантоцинидин което се смята, че намаля тежестта на вече развита астма, предизвикана от алергия. Една от причините недоносените бебета да се борят за оцеляване е, че тези алвеоли започват да се формират чак след 23 до 24 седмици от бременността. За добро здраве на белите дробове се препоръчва и консумацията на повече вода, яденето на нарове (забавя растежа на тумори), люти чушки (съдържат капсаицин, който подобрява притока на кръв и стимулира лигавицата), както и ябълки( Витамин С и А).

4. Боб – Бъбреци

organ4

Бобовото зърно е оформено точно като човешки бъбрек и всъщност спомага за поддържането на бъбречната функция. Фасулът осигурява разнообразие от минерали и витамини, които са полезни за здравето. Дори да нямате проблеми с бъбреците си, балансирана диета с консумация на боб, може да допринесете за здравето им. Интересен факт за боба е, че има високи количества на фибри, протеин и желязо, което го прави изключително ценна храна. Други храни, с благоприятен ефект върху бъбреците, са зеле, карфиол, чесън и лук.

5. Авокадо – Матка

organ5

Авокадото е изключително полезен зеленчук за здравето и правилното функциониране на матката и шийката на матката. Той е с формата на маточна шийка. Изследвания доказват, че бременна жена, която редовно приема авокадо, може по-лесно да балансира хормоните си, свалянето на излишно тегло и дори да предотврати рак на шийката на матката. Интересен факт е, че както на едно бебе му отнема 9 месеца, за да се развие изцяло в утробата на майката, така и на авокадото му отнема 9 месеца докато се превърне от цвят в узрял плод.

6. Целина – Кости

organ6

Целината малко или много прилича на кост. Този зеленчук има за цел укрепването на костната система. Костите се състоят от 23% натрий, който  може естествено да се набави чрез цели­ната. Тя също така съдържа и витамин К, витамин А, калий и витамин С. Този зеленчук съдържа 1,6 гр. фибри на 100 гр.

7. Сладък картоф – Панкреас

organ7

Сладкият картоф има поразително сходство с панкреаса, а и е доказано, че спомага за извършване на функциите на панкреаса, като стабилизира нивата на кръвна захар. Сладките картофи балансират и гликемичен индекс при диабетици. Имат високо съдържание на витамин Б6, който проучвания са показали, че потиска растежа на рак на панкреаса!

8. Гъба – Ухо

organ8

Една срязана гъба пресъздава точно формата на човешко ухо. Гъбите са чудесен източник на витамин Д, който е от съществено значение за предотвратяване на загуба на слуха.

9. Джинджифил – Стомах

organ9

Коренът на джинджифила изглежда подобно на стомаха и е известен, ефикасен и изключително пикантен начин за лечение на храносмилателни проблеми. Въпреки че не е често срещан сред българите, тази силно пикантна съставка се използва в множество рецепти в цял свят. Консумацията на джинджифил предоставя и много лечебни свойства. Ако имате забавена храносмилателна система, то той е чудесното лекарство, тъй като лекува стомашно неразположение и освобождава от излишни газове. Джинджифилът помага и за жлъчната секреция, а тя от своя страна спомага храносмилането. Интересни факти сочат, че ако получите първи признаци на гадене, то просто трябва да изпиете чаша топла вода с джинджифил, и те ще изчезнат или поне ще се облекчат симптома.

10. Орех – Мозък

organ10

Орехите с тяхната хемисфера много приличат на мозъка. Проучвания показват, че те са една от най-добрите храни за него. Човешкият мозък се състои от около 60 процента структурна мазнина и изисква високо качество на мастни киселини, за да го поддържа в течно и гъвкаво състояния. Мембранните клетки са изработени от основните мазнини, включително омега-3 мастни киселини. Те поддържат мембраните гъвкави и насърчават притока на електрически импулси. Омега-3 мастните киселини подобряват функцията на мозъка. Изследвания допълнително разкриват и, че консумацията на орехи може да смекчи когнитивните функции с напредване на възрастта и да понижи риска от преждевременна смърт.

11. Смокиня – Тестис

organ11

Смокинята е известна в народната медицина с качеството си да увеличава броя на сперматозоидите в мъжката полова система, както и за преодоляване на мъжки стерилитет. Смокините са богати на семена и се разцепват след като узреят. Също така са и отличен източник на много вещества, от които може да се възползва човешкото тяло, като например: калций, магнезий, витамин С, витамин А, фосфор и витамин К. В смокинята има и лутеин, цинк, селен, мед и фолиева киселина.

12. Жен­шен – Човешко тяло

organ12

Вглеждайки се в корена на жен­шена, повечето хора виждат цяло човешко тяло. Всеки клон на жен­шена има пет листа, точно както дланта на човека, а средното е най-дълго, както средният пръст при хората. Съществуват няколко вида жен­шен, които са с различни форми и наподобяват различни части от човешкото тяло. Съществува поговорка, че когато някоя част от тялото е има проблеми, то трябва човек да се храни с подобна част от жен­шен. Например, ако имате проблеми с органите, то трябва да консумирате от средната част на жен­шена. Ако имате проблеми с краката, трябва да ядете мустаците му. При проблеми с бъбреците се препоръчват плодовете. Апаланатумът естествено расте в тялото на дървото, изглежда като тумор има ефект върху превенцията и лечението на тумори в човешкото тяло.

13. Грейпфрут – Гърди

organ13

Грейпфрутът, портокалите, както и други цитрусови плодове изглеждат точно като млечните жлези на гърда и всъщност подпомагат здравето на гърдите и движението на лимфата в и от гърдите. Грейпфрутът съдържа вещества, наречени лимоноиди, за които е доказано, че инхибират развитието на рак в човешките клетки на гърдата.

14. Банан – Усмивка

organ14

Бананите съдържат протеин, наречен триптоган. Веднъж усвоен, той се прев­ръща в серо­то­нин, който от своя страна изпраща „щастливи“ химични вещества към мозъка. Сератонинът е известен и се описва на много места като хормона на щастието.

15. Лук – Клетки

organ15

Лукът приличат на клетките на организма. Изследванията показват, че лукът почиства отпадъчните материали от всички клетки на тялото. Дори сълзенето, което може да предизвика почиства епителните слоеве на очите. Фитохимикалите в лука подобряват действието на витамин С в тялото, като по този начин подобряват и имунитета. Те съдържат и допълнително хром, който помага регулирането на кръвната захар.

16. Червено вино – Кръв

organ16

Червеното вино е здравословно за сърцето. Алкохолна напитка, богата на антиоксиданти, които предпазват лигавицата на кръвоносните съдове. Червеното вино съдържа и полифеноли, един от които на име ресвератрол, който предпазва кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. Проучвания сочат, че ресвераторът намалява лошия холестерол, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и притежава противовъзпалителни свойства които могат допъл­ни­телно да нама­лят риска от сър­дечно-съдови забо­ля­ва­ния. Това колко полезна ще е чашата чер­вено вино е и силно свър­зано с качес­т­вото му и при­ме­сите, които често се доба­вят изкус­т­вено към него.

17. Стриди- Тес­тиси

organ17

Изс­лед­ва­ни­ята показ­ват, че стри­дите са много полезни за мъж­ките полови органи. Про­уч­ва­ния, про­ве­дени в Холан­дия, уста­но­вя­ват, че диета със стриди съдържа много цинк и фоли­ева кисе­лина, която зна­чи­телно може да подобри качес­т­вото на семен­ната теч­ност. През март 2015г. аме­ри­кан­ски и ита­ли­ан­ски учени са нап­ра­вили про­уч­ване, като взели сурови стриди, изпол­з­вайки про­цес, наре­чен високо ефек­тивна течна хро­ма­тог­ра­фия, за да уста­но­вят спе­ци­фич­ните ами­но­ки­се­лини, при­със­т­ващи в стридите. Те са отк­рили Д- аспа­ра­фи­нова кисе­лина и Н-метил Д-аспартат, които инжек­ти­рали в плъ­хове. Тези ами­но­ки­се­лини са взаимодействали с други химикали в телата на плъховете и се е стигнало до повишено производство на тестостерон в мъжките плъхове и прогестерон в женските, които покачили тяхното либидо. Лекарите заключили, че наистина стридите и мидите са силен афродизиак.

18. Маслини – Яйчници

organ18

Маслините подпомагат здравето и функцията на яйчниците. Италианско проучване установява, че жените, чиито диети включват много зехтин, имат 30% по-нисък риск от рак на яйчниците. Причините за това са неясни, но полезните мазнини в маслото може да помогнат да потиснете гените, предразполагащи към развитието на рак.

19. Броколи – Ракови клетки

organ19

Вглеждайки се от близък план, малките зелени глави на броколите изглеждат като сто на брой ракови клетки. Екип от изследователи в САЩ са достигнали до извода, че е необходима една порция броколи на седмица, за да се намали риска от рак на простатата с 45%. Броколите са и богат източник на протеин и на витамин С.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -