четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПосочиха нова болест, свързана със сърцето и бъбреците

Посочиха нова болест, свързана със сърцето и бъбреците

Американските кардиолози дефинираха ново заболяване, което засяга сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Наричат го „Сърдечносъдов-бъбречен метаболитен синдром“ или Cardiovascular-Kidney-Metabolic Syndrom. Синдромът се представя като нова концепция за заболяване, свързано със затлъстяването и диабет тип 2. Предложението е публикувано от Американската кардиологична асоциация (АНА) в Circulation (2023; DOI: 10.1161/CIR.0000000000001184 ). Има и научно изявление с обзор на данните до момента ( Circulation , 2023; DOI: 10.1161/CIR.0000000000001186 ).

Комбинация от високо кръвно, мазнини в кръвта и затлъстяване

Досега се говореше за метаболитен синдром, но новото заболяване е много повече от това. Основните причини за него се свързват със съвременния начин на живот и характерните за него рискови фактори. Те включват затлъстяване, високо кръвно налягане и дислипидемия (високи триглицериди и нисък HDL холестерол).

Към тях се добавят и инсулинова резистентност. Освен диабет тип 2, последствията включват сърдечно-съдови заболявания. Те, заедно с метаболитните нарушения водят и до бъбречни заболявания. Една трета от възрастните американци имат поне 3 рискови фактора, според кардиологичната асоциация.

Напълняването на корема е основен виновник

Сърдечносъдовият бъбречен метаболитен синдром допълва концепцията с увреждането на бъбреците, което настъпва с времето. Засяга се бъбречните телца (гломерулосклероза) и бъбречните канали (тубероинтерстициална фиброза). Това води до нарастваща загуба на бъбречна функция, което от своя страна има неблагоприятен ефект върху работата на сърцето. Така се влиза в порочен омагьосан кръг, често срещан в практиката. Такива пациенти биват лекувани от различни специалисти и ако не направят промени в начина си на живот, болестните прояви прогресират.

Американските кардиолози виждат причината за синдрома в прекомерното отлагане на мастна тъкан в коремната кухина с производството на адипокини и цитокини. Те предизвикват възпалителна реакция в организма с повишен оксидативен стрес, инсулинова резистентност и нарушаване на съдовата функция. Те насърчават развитието на диабет тип 2, но също и сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания. Съществува и взаимодействие между бъбреците и сърцето чрез кардиоренален синдром.

Синдромът протича в 4 етапа

AHA разграничава 4 етапа на синдрома на CKM. В стадий 0 не са налице рискови фактори. Въпреки това, за да се предотврати бъдещо заболяване, спешно се препоръчва да се придържате към „основните 8 правила на живота“ („life’s essential 8“), които американските кардиолози установиха преди време.

Препоръките включват прости и добре познати правила за здравословен живот. Това са балансирана диета, физическа активност и редовен сън, избягване на тютюнопушене и наднормено тегло. Да се поддържат нормални кръвно налягане, кръвна захар и холестерол. При възрастни в стадий 0 кардиолозите препоръчват кръвното налягане, триглицеридите, HDL холестерола и кръвната захар да се проследяват от лекар на всеки 3 до 5 години. Освен това веднъж годишно трябва да се измерват обиколката на талията и индексът на телесна маса.

В етап 1 на синдрома вече е установявяно увеличение и/или нездравословно разпределение на телесните мазнини (висцерално затлъстяване). Отченено е нарушение на глюкозния толеранс, вероятно с преддиабет. На този етап AHA препоръчва да се направят промени в начина на живот, за да се намали телесното тегло с поне 5% чрез здравословно хранене и редовна физическа активност. Ако е необходимо, трябва да се лекува и инсулиновата резистентност. Засегнатите трябва да проверяват кръвното си налягане, триглицеридите, холестерола и кръвната захар на всеки 2 до 3 години.

Етап 2 на синдрома на CKM включва хора с метаболитни рискови фактори (диабет тип 2, високо кръвно налягане, високи триглицериди) и такива с ранно бъбречно заболяване. Според AHA тези пациенти имат по-висок риск от влошаване на бъбречната функция или сърдечно заболяване. За да се предотврати това, трябва да се използват лекарства за нормализиране на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

При втори и трети етап се налага лечение

При пациенти с диабет тип 2 експертите на AHA препоръчват използването на SGLT2 инхибитори, тъй като те предпазват бъбреците и намаляват риска от сърдечна недостатъчност. Друг вариант са агонистите на GLP-1, които не само понижават кръвната захар, но и улесняват необходимата загуба на тегло и по този начин допринасят за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

При пациенти с първоначално бъбречно увреждане трябва също да се използват лекарства, които могат да предотвратят по-нататъшно влошаване на бъбречната функция, като АСЕ инхибитори/сартани за контрол на кръвното налягане. Според указанията, пациентите в стадий 2 трябва да проверяват кръвното си налягане, триглицеридите, холестерола, кръвната захар и бъбречната функция всяка година.

В етап 3 на синдрома на CKM вече съществуват субклинични сърдечно-съдови заболявания като коронарна склероза (видима само чрез коронарография) или повишени калциеви отлагания (видими на CT ангиография). Увеличаването на NT-proBNP или високочувствителния тропонин или промените в сърдечното ехо могат да показват субклинична сърдечна недостатъчност.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -