вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКога при високо кръвно има риск от инсулт?

Кога при високо кръвно има риск от инсулт?

Хипертонията (високо кръвно) определено повишава риска от сърдечносъдови усложнения като инсулт, инфаркт и др. Когато стойностите на артериалното налягане са твърде високи, може да се стигне до нарушаване работата на мозъка. Това посочва доц. Красимира Христова, дм. Тя e медицински директор на център по сърдечносъдови заболявания  в София, а също и специалист по кардиология с опит от над 25 г. В този смисъл има някои важни съображения, свързани с лечението и проследяването на високото кръвно, които ще бъдат разгледани в тази статия.

Някои от усложненията на високото кръвно може да са временни като транзиторните исхемични атаки. Други обаче водят до исхемичен или хеморагичен инсулт. Това вече е тежко състояние, което може да остави трайни последици за здравето.

Кръвно с граници 160-170 горна и 100-110 долна е опасно

мерене на високо кръвно

Най-рискови са хората, които имат диагноза хипертония от години. Често те поддържат високи стойности и то трайно. За такива се смятат, когато горната (систолна) граница е около 160-170, а долната диастолна – над 100-110. Типичният хипертоник има и други проблеми. Обикновено той е с наднормено тегло, яде солени и мазни храни, консумира редовно алкохол. В допълнение страда и от обездвижване. Много хора пушат, за да облекчат субективно вътрешното напрежение и стреса, но така още повече влошават състоянието си.

Среща се и т.нар. нощна хипертония, когато кръвното се вдига в малките часове. Това трудно се установява в кабинета на лекаря, в същото време е водеща причина за лош контрол на хипертонията. Всеки кардиолог има пациенти, които са получили усложнения точно през нощта.

Какво са фалшиво положителни стойности на кръвното

хипертония високо кръвно

Основна цел на всяко лечение при хипертония е да се овладеят високите стойности и да се вкарат в приемливи граници. Задължително те трябва да се проследят с холтер поне за 24 часа.

„Причината е, че някои от стойностите по време на прегледа в кабинета могат да бъдат фалшиво положителни, а след това пациентът да има нормално кръвно налягане. Също така в кабинета стойностите могат да бъдат сравнително нормални, а по-късно те да станат високи, да не ги отчетем и да пренебрегнем лечението.

Затова препоръчваме, дори когато имаме установена терапия, да се постави холтер, който да ни даде реална представа. Погрешно е мониторирането да се прави в болнични условия, то трябва да е в нормална среда, когато човек си е у дома и на работа“, коментира доц. Христова.

Какво е лечението на пациенти с хипертония и история на инсулт?

лекарства хапчета ползи

Целевите стойности на кръвното при такива високо рискови пациенти е 120-130 за горна граница и 80-85 за долната. Трябва да се внимава те да не станат прекалено ниски. Има риск от нарушаване на вътрешната авторегулация на мозъка. Ако кръвното падне под 100 на 60, особено при по-възрастните хора, това е допълнителна тежест за организма.

Ако стойностите са над 160 на 100, пациентите задължителното трябва да се лекуват. Рискът от повторен инсулт е много по-висок, отколкото при пациентите, които до този момент не са имали такъв. Затова е важно сутрин и вечер хората да си измерват кръвното, но това да става около час, час и половина след като са приели лекарствата си. Не съветваме първо да се мери кръвното и според стойностите да се пият медикаменти.

Високото кръвно е опасно, дори да протича без симптоми

Стойностите на артериалното налягане, което протича без осезаеми симптоми или пък има незначителни оплаквания, също са опасни. Необходимо е лечение, за да се предотвратят усложненията. Не трябва да пренебрегваме и пациентите с ритъмни нарушения, защото хипертонията може да бъде една от причините за поява на предсърдно мъждене.

Кога може да се мисли за смяна на лекарствата за хипертония

Когато една артериална хипертония не се повлиява от лечението, говорим за изчерпване на ефекта на тези медикаменти. Това се случва при ACE-инхибиторите след петата-шестата година от тяхната употреба. Лекарството може да се смени тогава, когато сме постигнали максималната дозировка и не можем да получим добър контрол на артериалното налягане. Моят съвет е, след като сме преминали през комбинирана терапия, дадени са максималните дози, тогава чак да се пристъпи към смяна на терапията.

Съвременните медикаменти, които се използват за лечение на артериална хипертония, са с удължено действие. При тях ефектът настъпва по-бавно. Обикновено го търсим след втората седмица до първия месец. Така че нека да не бързаме, а просто да успокоим пациента, че няма как след смяна на терапията да достигнем стойности 120 на 80 още след 2-3 дни. Някои хора постигат нормализиране по-бързо, при други се иска малко търпение.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG