вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеВидове артрит на палеца на крака - съвети, лечение

Видове артрит на палеца на крака – съвети, лечение

Артритът е болезнено състояние, засягащо ставите. Може да се появи навсякъде в тялото, но е по-често в ръцете, коленете, тазобедревата става и краката. В пръстите на краката могат да се развият различни видове артрит и лечението ще зависи от вида, който имате.

Какво представлява артритът на пръстите на краката?

Артритът е терминът, използван за описание на повече от 100 заболявания, които причиняват възпаление в и около ставите и близките тъкани. Артритът на пръстите на краката може да се появи във всяка от ставите на пръстите на краката ви, но често засяга ставата на големия пръст на крака. Артритът може да бъде причинен от различни причини, като например:

 • Минали наранявания или травми (като фрактура или изкълчване);
 • Общо износване, причинено от годините;
 • Наранявания при прекомерно натоварване;
 • Да бъдеш с наднормено тегло;
 • Фамилна анамнеза за артрит;
 • Честото носене на обувки с висок ток, което може да увреди ставата на пръстите;
 • Автоимунно заболяване, засягащо здравето на ставите.

Остеоартритът на големия пръст на крака, известен също като халукс ригидус (Hallux Rigidus), е дегенеративно ставно състояние, което засяга метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Това е най-честата форма на артрит на краката.

Остеоартритът възниква, когато защитният хрущял, който покрива краищата на костите в ставата, постепенно се износва с течение на времето. Какво се случва? Хрущялът в ставата в основата на палеца започва да се влошава, причинявайки болка, скованост и намален обхват на движение в палеца на крака. Тези процеси се развиват постепенно във времето.

Артритът може да засегне пръстите на краката.

Точната причина за халукс ригидус не винаги е ясна, но няколко фактора могат да допринесат за неговото развитие. Те включват:

 • Прекомерно натоварване или повтарящ се стрес върху ставата, често свързан с дейности, които включват прекомерно огъване или отблъскване на пръстите на краката, като бягане или танци.
 • Нараняване или травма на пръста на крака, като фрактура или изкълчване.
 • Структурни аномалии, като по-дълга първа метатарзална кост или необичаен свод на стъпалото, които могат да променят механиката на ставата.
 • Генетика и фамилна анамнеза за остеоартрит.

Симптоми на артрит на палеца на крака

кокалчета на крака

Ако подозирате, че имате артрит на пръстите на краката си, има редица издайнически признаци, за които трябва да внимавате. Честите симптоми на остеоартрит на големия пръст на крака включват болка, скованост, подуване, затруднено ходене или бягане и развитие на костни шипове около ставата.

С напредването на състоянието обхватът на движение в ставата може да стане по-ограничен, което води до състояние, известно като „ригидус“, при което пръстът става по-малко гъвкав и труден за огъване.

Характерните симптоми са:

 • Възпаление и зачервяване на около основата на палеца;
 • Повтаряща се болка или чувствителност в ставата на крака;
 • Може да се появи изпъкнало кокалче на палеца;
 • Ограничено движение, при което ви е трудно да движите ставата нормално;
 • Скованост в стъпалото, най-често сутрин.

Видове артрит, засягащи пръстите на краката

Често срещаните видове артрит, засягащи пръстите на краката, включват:

Остеоартрит

Остеоартритът е дегенеративно заболяване на ставите, което кара защитния хрущял в краищата на ставите постепенно да се износва и води до болезнено триене на костта върху костта. Може да се появи с възрастта в резултат на общо износване на ставата или в резултат на нараняване. Остеоартритът най-често засяга ставата в основата на палеца на крака, наречена метатарзофалангеална или MTP става.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което кара имунната система на тялото (която обикновено се бори с микробите) да се атакува, причинявайки редица различни симптоми като болка и възпаление в ставите. Той причинява възпаление на защитната мембрана, която покрива ставите, наречена синовиум, което пречи да работи правилно. Това води до триене в ставите и причинява разрушаване на хрущялите, костите и тъканите. Може да засегне много стави по тялото, но в около 90 процента от случаите засяга малките стави на краката и пръстите на краката.

Подагра

Подаграта е вид артрит, който възниква в резултат на натрупване на пикочна киселина в тялото. Пикочната киселина е вещество, което се среща естествено в тялото и в определени храни. Ако бъбреците не елиминират правилно пикочната киселина или ако тялото я произвежда прекалено много, тя може да се натрупа и да доведе до образуването на уратни кристали. Тези кристали могат да се забият в ставите и да причинят болка и възпаление. При повечето хора, страдащи от подагра, симптоми като болка и подуване обикновено засягат ставата на палеца на крака.

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит е форма на възпалителен артрит, свързан с псориазис, който е автоимунно кожно заболяване, причиняващо червени, люспести обриви по кожата. Може да причини болка, скованост и подуване на ставите, особено в ставите на пръстите на краката. Може също така да засегне кожата на краката и да причини удебеляване на ноктите на краката, образуване на вдлъбнатини и отделяне от нокътното легло.

Диагностика и лечение на артрит на краката

Ако подозирате, че имате артрит на пръстите на краката, стъпалата или глезените, ортопедът може да диагностицира и да ви помогне ефективно да управлявате състоянието. Диагнозата на артрит изисква физически преглед, преглед на вашите симптоми и диагностични или образни тестове.

Лечението на артрит на пръстите на краката и краката може да включва:

 • Стероидни лекарства
 • Противовъзпалителни лекарства, предназначени да намалят подуването на ставите
 • Болкоуспокояващи
 • Физиотерапия
 • Ортеза за поддържане на ставите
 • Обувки по поръчка
 • Подложки или опори за арки
 • Ортези (вложки за поддържане на стъпалото или глезенната става)

Лечението на артрита на големия пръст обикновено започва с консервативни мерки. Важно е да се осигури достатъчно почивка за намаляване на стреса и натиска върху ставата. Докторът може да препоръча прием на медикаменти – нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта (НСПВС) или препарати, отпускани с рецепта.

Вниматено избирайте обувките си. Те трябва да са достатъчно широки и да не притискат пръстите. Много добър ефект може да се постигне с физиотерапевтични упражнения. Те подобряват здравината и гъвкавостта на ставите. Може да се използват помощни устройства като бастун или проходилка за намаляване на натоварването на ставата по време на ходене.

В определени случаи се препоръчват инжекции с кортикостероиди или хиалуронова киселина в ставата за временно облекчаване на болката.

Ако консервативното лечение не доведе до облекчение, може да се обмислят хирургични възможности. Те могат да варират от минимално инвазивни процедури за отстраняване на костни шипове или почистване на увредена тъкан до по-обширни операции, като например сливане на стави или смяна на стави.

Всички кокалчета на крака ли са артрит?

Обикновените кокалчета (бунион), които се следствие основно от лоши стягащи обувки, се наричат на медицински език Халукс валгус (Hallux valgus). Те са различно състояние от остеоартритя на големия пръст на крака, въпреки че понякога могат да се появят заедно.

Халукс валгус е деформация на ставата на големия пръст на крака, където пръстът се отклонява от средната линия на стъпалото към другите пръсти. Характеризира се с изпъкване на костна издатина от вътрешната страна на крака, в основата на големия пръст. Hallux valgus е предимно структурен проблем, често причинен от генетични фактори, механика на стъпалото или неподходящи обувки. Това може да доведе до дискомфорт, болка, подуване и трудности при намирането на подходящи обувки.

От друга страна, остеоартритът на палеца на крака, известен също като халукс ригидус, е дегенеративно ставно състояние, при което хрущялът в метатарзофалангеалната става на палеца на крака постепенно се износва, което води до болка, скованост и намален обхват на движение. Остеоартритът може да засегне всяка става в тялото, включително ставата на палеца на крака. Обикновено се причинява от фактори като стареене, прекомерна употреба, нараняване или генетично предразположение.

Въпреки че халукс валгус и остеоартритът на големия пръст на крака са отделни състояния, понякога те могат да съществуват едновременно или да се появят заедно. В някои случаи неправилното подравняване на ставата на големия пръст на крака, причинено от халукс валгус, може да доведе до повишен риск от развитие на остеоартрит в тази става с течение на времето.

Важно е да се отбележи, че подходите за лечение на халукс валгус и остеоартрит на големия пръст на крака се различават. Лечението на халукс валгус може да включва носене на подходящи обувки, използване на ортопедични устройства, подплънки, шини за пръстите на краката или шини за буниони, а в някои случаи и операция за коригиране на деформацията. Остеоартритът на големия пръст на крака, както беше споменато по-рано, може да включва консервативни мерки, управление на болката, физиотерапия или хирургични възможности в зависимост от тежестта и реакцията на нехирургично лечение.

Ако подозирате, че имате някое от двете заболявания, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, като ортопед или ортопед, за точна диагноза и подходящи възможности за лечение.

Автор Ина Димитрова

Снимки: Freepik, архив

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG