събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСложни операции дариха втори живот на млада жена в ИСУЛ

Сложни операции дариха втори живот на млада жена в ИСУЛ

Две сложни операции, които екип от лекари осъществи в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, върнаха към живота жена на 44 години. Медиците направили резекция на дебелото черво, после извадили стома на коремната стена, а след това чревният пасаж бил върнат на обичайното му място. Паралелно с тези интервенции била премахната матката.

Преди няколко месеца жената била приета по спешност с перфорирала киста на яйчника в столична АГ болница. Ето какво споделя тя: “Историята ми е дълга… и трудна. В АГ болницата ме лекуваха 4 дни с антибиотици и обезболяващи, през цялото време казвах, че имам болки и в стомаха, около пъпа и в ляво, те търсеха и спукан апендицит, защото бях с много високи левкоцити – 19 хил., но такъв нямаше. След прегледа от лекар, който извикаха, при едни от най-силните болки в стомаха, ( на втория ден от приемането ми), казаха че коремът е мек и най-вероятно са червата. Продължиха с обезболяващите, а аз умирах от болка.“

Това продължава до 17 февруари 2023 г., когато я изписват и казват, че нещата изглеждат добре. Гинеколог от същата болница обаче я насочва за допълнителен преглед при хирурга д-р Димитър Пейчинов от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

„Така се свързах с моя спасител“, не крие емоциите си жената. Д-р Пейчинов я приема веднага, на помощ за консултация идва и доц. д-р Бранимир Големанов – един от най-големите специалисти в областта на ехографията у нас. Доц. д-р Големанов е категоричен в диагнозата си – спешна операция, защото има перфорация на дебелото черво.

Едновременна перфорация на киста и на дебело черво – рядък случай

„Подобно съвпадение – едновременно перфорация на киста и на дебело черво – се случва изключително рядко. Голям късмет е, че жената дойде навреме при нас и успяхме да й помогнем“, убеден е д-р Пейчинов. Алгоритъмът в такива случаи е двуетапна операция по спешност. Първият етап включва извеждане на дебелото черво на коремната стена. Целта е да се преодолее възпалителният процес в корема. Вторият етап – след възстановяване на пациента от възпалителния процес, се ивършва връщане на чревния тракт на обичайното му място.

Още по време на първата операция хирургът забелязва, че наред с хирургичната диагноза, жената има гинекологични заболявания (миома, която е обхванала матката, както и кисти на яйчниците). Пациентката е консултирана с АГ специалиста от СБАЛАГ “Майчин дом” д-р Светлозар Славов, който е категоричен, че се налага хистеректомия (отстраняване на матката).

Три операции се извършват по едно и също време

Пациентката обаче трудно ще издържи три големи коремни операции в рамките на няколко месеца. Затова, преди операцията за връщането на чревния тракт обратно на мястото му д-р Пейчинов свиква мултидисциплинарен консилиум с участието на хирург, АГ-специалист, гастроентеролог, анестезиолог. Взема се решение да се направи съвместен екип ръководен от д-р Пейчинов и д-р Славов за извършването на едноетапна операция- възстановяване на дебелочревния пасаж (реституция) и хистеректомия, като по този начин се спестява още една голяма оперативна намеса на пациентката.

През месец април жената е приета в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” от д-р Иван Лютаков за предоперативна подготовка и оценка на състоянието чрез извършване на пълен набор от образни изследвания- скенер, абдоминална ехография, фиброколоноскопия (оглед на дебелото черво с помощта на специална камера).

НЗОК няма да плати на гинеколога заради администранивна недомислица

На 18.05.2023 г. е осъществена и самата операция. Екипът (на основната снимка по-горе) е в състав: Д-р Димитър Пейчинов (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Светлозар Славов (акушер-гинеколог, СБАЛАГ “Майчин дом”), д-р Борис Кунев (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Златка Желева (анестезиолог, КАИЛ – УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), Ирина Мишева (операционна сестра – Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и Ива Вачева (анестезиологична сестра – Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“). Пациентката е изписана на 7-мия следоперативен ден в добро здраве и с възстановен дебелочревен пасаж.

“Подобен казус показва едно от недомислията на НЗОК. В този случай клиничната пътека включва само труда на хирургичния екип, но не и на гинеколога, който в случая оперира без заплащане, за което му благодаря”, убеден е д-р Димитър Пейчинов. Според опитния хирург, който наскоро получи най-голямата награда – тази на пациентите – по време на Balkan Medical Awards, конструирани по този начин, клиничните пътеки не изпълняват най-важната функция – да спестят риска и страданията на пациента.

Източник: Пресцентър на ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -