сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са диетата и лечението при дивертикулит?

Какви са диетата и лечението при дивертикулит?

Около половината от хората до 50-годишна възраст развиват състояние, наречено дивертикулоза, изразяващо се е образуването на малки джобчета “дивертикули“ в стената на дебелото черво. При 5% тези издутини могат да се възпалят – състояние, наречено дивертикулит.

Най-общите характеристики на дивертикулита са, че той е болезнен, често възниква внезапно, съпроводен е с периоди на обостряне и ремисия и подлежи на антибиотично лечение.

панкреатит болка в корема

За наличието на дивертикулит се подозира при следните симптоми:

  • болка в корема, чревен дискомфорт, често локализиран в долна лява коремна половина;
  • температура, втрисане;
  • нарушен ритъм на дефекация – диария или запек;
  • гадене, повръщане, стомашни крампи.

Диагнозата дивертикулит се поставя от гастроентеролог и се базира на щателна анамнеза и физикален преглед в съчетание с кръвни изследвания и ендоскопско изследване – фиброколоноскопия. В някои случаи е уместно потвърждаването на диагнозата с компютърна томография.

Усложненията при дивертикулитите са редки, но могат да бъдат животозастрашаващи. Към тях спадат възникването на кървене, запушване или стеснение на чревния лумен, абсцес или фистула, дори перфорация и последващ перитонит.

Лечението е с антибиотици

Неусложнените дивертикулити се лекуват с постелен режим и антибиотици. При някои пациенти се налага хоспитализация с интравенозни инфузии и хирургични манипулации за овладяване на евентуални усложнения.

При пациенти с доказани дивертикули се препоръчва спазването на диетичен режим с диета, богата на фибри – поне 30 грама фибри дневен прием, фибрите спомагат за омекотявано на фекалната маса и улесняват чревния пасаж, като предотвратяват възникването на запек. Богатата на фибри диета предотвратява възникването на нови дивертикули.

Д-р Даниела Томова, гастроентеролог във ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -