При улцерозен колит се избягват продукти с фибри

PRINT
д-р Радослава Црънчева

Улцерозният колит представлява възпалително чревно заболяване, което засяга лигавицата на дебелото черво и има хронично рецидивиращ ход. Причината е, че имунната система разпознава като враг собствената чревна микрофлора. Това казва д-р Радослава Црънчева, гастроентеролог в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести, УМБАЛ „Александровска“. Най-често протича с пристъпи на кървава диария, коремна болка. Тя е предимно по хода на дебелото черво, като влошава на общото състояние.

Устройството на хранителния режим между пристъпите и по време на тях, наред със специфичното медикаментозно лечение, винаги безпокои болните. Диетата е обща, като пациентите се обучават да се наблюдават и да избягват само храни, които конкретно при тях влошават симптомите на заболяването. С изключение на контрола на оплакванията няма диетичен режим, който доказано да предотвратява или да лекува улцерозния колит, пояснява д-р Црънчева.

По време на пристъп се спазват следните общи правила:

• Избягване на богати на фибри храни, които увеличават болката, диаричните изхождания и газовете – зърнени храни, ядки, сушени и пресни плодове. Позволени са бял ориз, макарони, изделия от пречистено бяло брашно.
• Избягване на алкохол, газирани напитки, кофеин, концентрирани сокове.
• По-добре се понася оскъдно и често хранене.
• Може да се въведат богати на омега-3 мастни киселини храни с противовъзпалителен ефект, като варена риба – сьомга, херинга, скумрия.

След пристъп и в междупристъпните периоди се препоръчва постепенно въвеждане на богатите на влакнини храни. Първоначално се дават варени зеленчуци, разредени сокове, варени плодове, овесена каша, пилешко месо, яйца, картофи, ориз, бял хляб.

[Общо: 10    Средно: 3.1/5]
При улцерозен колит се избягват продукти с фибри беше последно модифицирана от: октомври 17th, 2017 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *