четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБолницата в Стара Загора с нов АГ комплекс

Болницата в Стара Загора с нов АГ комплекс

Новият акушеро-гинекологичен комплекс на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” бе официално открит. Той включва Клиника по акушерство и гинекология и Клиника по неонатология към университетската болница в Стара Загора. Министър Кирил Ананиев, който присъства на окриването, заяви, че МЗ е предоставило близо 1 млн. лв. на болницата.

Лечебното заведение е едно от четирите водещи в Югоизточния регион на страната. Само за миналата година през нея са преминали 26 000 пациенти от региона, а отделно от това медицинска помощ са получили и граждани на други административни области. Общият брой на обслужените жени, в това число и на родилките в акушеро-гинекологичната структура на болницата, е 2700, а броят на новородените деца е 1200.

Преди 2 г. болницата е била пред фалит

Министърът подчерта, че само преди две години, до края на 2017 г., болницата е била едно от петте лечебни заведения пред фалит със загуба от над 2 млн. лв. За 2018 г. болницата излиза на печалба от 705 хил. лв., като лечебното заведение успява да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%.

До края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство на новата Национална детска многопрофилна болница, коментира Ананиев в Стара Загора. Средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година.

В отговор на журналистически въпрос министърът подчерта, че започват интензивни преговори с Българския лекарски съюз за увеличаване цените на клиничните пътеки, като акцент ще бъде поставен върху пътеките, свързани с детското и майчиното здравеопазване. Очаква се най-късно следващия вторник да бъде подписан анекс към Националния рамков договор за медицински дейности.

„Одобряването на новата методика за формиране разходите за персонал и изменението на клинични пътеки ще бъдат финализирани по едно и също време, което означава, че ръководствата на болничните заведения ще имат целия инструментариум, за да могат да увеличат индивидуалните работни заплати в рамките на вътрешните си правила“, допълни още министър Кирил Ананиев.

Източник: Пресцентър на МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -