сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеИма ли връзка между алергичен ринит и астма?

Има ли връзка между алергичен ринит и астма?

Има добре установена връзка между алергичния ринит (сенна хрема) и астмата. Двете състояния често съществуват едновременно и хората с алергичен ринит са изложени на по-висок риск от развитие на астма или изпитване на симптоми на астма. Тази връзка е известна като „синдром на алергичен ринит-астма“ или „болест на обединените дихателни пътища“.

Кое свързва алергичния ринит и астмата?

Няколко фактора допринасят за връзката между алергичния ринит и астмата.

Споделени подлежащи алергични механизми: Алергичният ринит и астмата включват реакция на имунната система към алергени. Когато човек с алергичен ринит влезе в контакт с алергени като цветен прашец, прахови акари или пърхот от домашни любимци, имунната му система освобождава възпалителни вещества. Тези вещества могат да засегнат не само носните проходи, но и долните дихателни пътища, което води до симптоми на астма.

Възпаление на дихателните пътища: И при двете състояния има характерно възпаление на дихателните пътища. Възпалението може да започне в носните проходи и след това да се разпростре до бронхиалните тръби в белите дробове. Това общо възпаление допринася за развитието на респираторни симптоми както при алергичен ринит, така и при астма.

Назално-бронхиален рефлекс: Дразненето и възпалението в носните проходи могат да предизвикат рефлексен отговор, който засяга бронхиалните тръби. Този рефлекс може да причини свиване на бронхите и да влоши симптомите на астма при хора с алергичен ринит.

Ефективност на лечението: Ефективното лечение и контрол на алергичния ринит могат да помогнат за намаляване на риска и тежестта на симптомите на астма. Обратно, неконтролираният алергичен ринит може да влоши астмата и да я направи по-трудна за управление.

Ако имате симптоми на алергия или вече поставена диагноза алергичен ринит, сенна хрема, може да се обърнете за преглед и съвет към д-р Мариана Мандажиева, опитен алерголог и управител на МЦ „Искър“. Приема с направление, с осигурител и свободно, записване на тел. 0877589040.

д-р Мариана Мандажиева алерголог и УНГ
Д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“

Кои са симптомите на астма?

Симптомите на астма могат да варират от човек на човек и могат да варират от леки до тежки. Честите симптоми на астма включват:

Хрипове: Хрипове са висок свистящ звук, който се появява по време на дишане, обикновено при издишване. Причинява се от стеснени дихателни пътища поради възпаление и свиване.

Недостиг на въздух: Хората с астма могат да изпитат усещане за задух или затруднено дишане. Тя може да варира от лека до тежка, в зависимост от индивида и тежестта на астматичната атака.

Стягане в гърдите: Астмата може да причини усещане за стягане или натиск в гърдите. Това усещане може да бъде неудобно и да направи дишането по-трудно.

Кашлица: Упоритата, суха кашлица е често срещан симптом на астма. Може да се влоши през нощта или рано сутрин. Кашлицата може да бъде единственият симптом при някои хора, особено при деца.

Трудно заспиване: симптомите на астма често се влошават през нощта, което води до нарушен сън. Нощната кашлица, хрипове и задух могат значително да повлияят на качеството на съня.

Умора: Честите симптоми на астма и намалената белодробна функция могат да причинят умора и умора, особено ако сънят е нарушен поради нощни симптоми.

Важно е да се отбележи, че симптомите на астма могат да варират по честота и интензивност. Някои хора могат да получат симптоми само по време на определени задействания, като излагане на алергени (полени, прахови акари, пърхот на домашни любимци), упражнения, студен въздух или респираторни инфекции. Други могат да имат постоянни симптоми.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG