петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДжинджифил при диабет и висока кръвна захар

Джинджифил при диабет и висока кръвна захар

Джинджифилът е природен антиоксидант и мощно противовъзпалително средство, което се прилага в народната медицина на различни страни от дълги години. Сега към качествата му се добавя и способността да понижава високата кръвна захар и да подобрява секрецията на инсулина. В полза на това говорят редица проучвания.

Коренът се среща естествено главно в Африка, Индия, Китай, Австралия и Ямайка, където обикновено се използва като подправка или ароматизатор при готвенето, като алтернативно „билково“ лечение за различни заболявания, срещу лошо храносмилане.

Как помага при диабет – най-важните проучвания

Проучване, публикувано през август 2012 г. в списанието Planta Medica, твърди, че джинджифилът може да подобри дългосрочния контрол на кръвната захар за хора с диабет тип 2. Учени от Университета в Сидни, Австралия, установяват, че екстракт от Buderim Ginger (австралийски джинджифил), богат на гингероли – основната активна съставка на корена, може да увеличи усвояването на глюкозата в мускулните клетки, без да се налага инжектиране на инсулин. Изводът е, че такъв екстракт помага за понижаване на нивото на кръвната захар.

21 съвета за добър контрол на кръвната захар

Секрецията на инсулин се стабилизира

В изданието на European Journal of Pharmacology от декември 2009 г. изследователите съобщават за два различни екстракта от джинджифил, които влизат във взаимодействие със серотониновите рецептори, за да окажат ефект върху секрецията на инсулин. Лечението с двата вида екстракти довело до 35% спад на кръвната захар и 10% повишаване на плазмените нива на инсулина.

Ефект върху гликирания хемоглобин

Обзор на различни клинични проучвания, публикуван през 2015 г.  в Journal of Ethnic Foods, излиза с изводи, че включването на добавки с джинджифил в менюто на диабетици може да спомогне за по-добър контрол на гликирания хемоглобин и на серумните нива на глюкоза, които се мерят на гладно. Заключенията обаче срещат и критика. Тя е заради твърде малкия брой пациенти, включени в проучванията. Освен това наблюденията продължавали само няколко седмици. Друг недостатък е, че те се провеждали поотделно само в една или две страни. Тези детайли не позволяват да се прави генерален извод и да се препоръчват добавки с джинджифил като ефективна терапия при диабет тип 2.

Кога се изследва гликиран хемоглобин и какво показват стойностите

Друго проучване, публикувано през юни 2015 г. в Journal of Complementary and Integrative Medicine, показва, че прах от корена помага да се подобри гликемичния контрол при възрастни с диабет тип 2, които не са на инсулин след тримесечно лечение. Имало е контролна група на пласебо. Проучването е кратко, продължило само три месеца, но е двойно-сляпо, рандомизирано и контролирано, което предполага наличието на причинно-следствена връзка между контрола на джинджифила и кръвната захар.

Преглед от ноември 2012 г. в списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Доказателствена допълваща и алтернативна медицина), хвърля допълнителна светлина върху механизма за контрол на кръвната захар от джинджифила. След анализ на лабораторни и клинични проучвания авторите заключават, че коренът потиска ензими, свързани с метаболизиране на въглехидратите и реакцията на клетките към инсулина. Това води до по-голямо усвояване на глюкоза в мускулите. Изследователите добавят, че растението има потенциал да намали риска от усложнения на диабета. Това е свързано със способността му да понижава мазнините (липиди) в кръвта.

катарактаПази от перде на окото – катаракта

Друго проучване, публикувано в Molecular Vision през август 2010 г., показва, че малка дневна доза джинджифил спомага за забавяне на появата и прогресията на катаракта. Това е едно от усложненията, свързано с диабета.

Друг плюс на джинджифила е, че той има много нисък гликемичен индекс. Нискокалоричните храни се разграждат бавно, не образуват бързо глюкоза и следователно не предизвикват рязко покачване на нивата на кръвната захар, както правят храните с висок ГИ.

Други ползи за здравето

артроза артритМощните противовъзпалителни вещества – гингероли, в джинджифила имат болкоуспокояващ ефект и често се използват за тази цел при пациенти с артрит или други възпаления и оплаквания, свързани с мускулите. Има данни, че джинджифилът е толкова ефективен, колкото и нестероидните противовъзпалителни средства, при това без техните  странични ефекти. Хапчетата често дразнят стомаха и червата.

Други медицински приложения на джинджифил включват лечение на:

  • Бронхит;
  • Киселини в стомаха;
  • Менструална болка;
  • Гадене и повръщане;
  • Разстроен стомах;
  • Диария;
  • Инфекции на горните дихателни пътища.

Джинджифил срещу повръщане и възпаления

Възможни рискове от приема на джинджифил при диабет

Консумацията на пресен джинджифил (на чай или в ястие) и на прах не крие рискове. Ако диабетик реши да приема хранителна добавка с растението, трябва да обсъди това предварително със своя ендокринолог. Целта е да се прецени евентуалното взаимодействие с лекарствата, които пациентът приема. Известно е от практиката, че добавките с джинджифил може да засегнат нивата на инсулина и да повлияят върху лекарствата за кръвна захар. Ако рискът не се прецени правилно, може да се получи хипогликемия – прекалено падане на кръвната захар. Може да има ефект и върху други лекарства като антикоагуланти или медикаменти за високо кръвно.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -