вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение21 съвета за добър контрол на кръвната захар

21 съвета за добър контрол на кръвната захар

Кръвната захар е един от най-често изследваните показатели. Повишаването й може да се дължи на начални проблеми с обмяната на въглехидратите, инсулинова резистентност (предиабет), метаболитен синдром или диабет. При някои хора влияние оказва и стресът. Понижаването й обикновено е инцидентно. Може да се случи временно при някои хора, ако са пропуснали хранене, при някои бременни или при диабетици, ако вземат лекарства за намаляване на нивото й.

Кои са нормалните стойности на кръвната захар? В общия случай те трябва да са между 3,9 и 5,5 милимола на литър. При диабетици и хора с някои други заболявания обаче може да се приемат за добри и други целеви стойности. Това се уточнява с лекуващия лекар.

Кръвната захар трябва да се проследява редовно – поне веднъж годишно, защото е ранен признак за метаболитни проблеми. Еднократно установени завишени стойности не са повод за паника. Ако се установят обаче, трябва да се направи проследяване. Така ще се изясни дали става дума за временно отклонение или е ранен признак за предиабет.

Добре е да се знае, че има няколко вида изследвания, свързани с определяне на нивата на кръвната захар и инсулина (хормонът, който вкарва захарта в клетките, за да я използват те като гориво). В рамките на профилактичните прегледи личните лекари назначават обикновено изследване на кръвна захар. Може да се изследва още т. нар. профил, гликиран хемоглобин (показва средната стойност за три месеца назад) и орално натоварване с глюкоза.

Ако кръвната захар е повишена, но човекът още не е развил диабет, трябва своевременно да се вземат мерки за нормализирането й. В повечето случаи е достатъчна подходяща диета и по-голяма физическа активност. Във всички случаи е наложително да се обърне внимание, защото много от пациентите с диабет на практика не знаят за болестта си. Това съобщават ендокринолози, които нерядко диагностицират хора, които вече са развили диабетни усложнения.

Ако сте имали близък роднина, който е бил болен от диабет, или сте имали ситуация с повишена кръвна захар, добре е да знаете, кои са основните фактори във всекидневието, които влияят на нивата й. Така ще останете по-дълго време здрави.

1. Кофеинът я повишава

Кръвната захар може да се повиши след пиене на кафе – дори това да е черно кафе с нула калории. Причината е в кофеина. Затова също черният и зеленият чай, енергийните напитки могат да затруднят контрола на захарта при хора с диабет. Всеки човек реагира по различен начин, затова е най-добре да следите вашите собствени реакции към храни и дейности. Любопитното е, че други съединения в кафето пък помагат за предотвратяване на диабет 2 при здрави хора.

2. Подсладителите я повишават

Много храни с етикет „без захар“ ще повишат въпреки това нивото на кръвната си захар. Защо? В тях може да има много въглехидрати от нишестето. Проверете колко са общите въглехидрати на етикета! Обръщайте внимание на захарните алкохоли като сорбитол и ксилитол! Те добавят сладост с по-малко въглехидрати от захарта, но въпреки това може да имат достатъчно въглехидрати, за да ви се повиши нивото на кръвната си захар.

3. Китайската кухня я повишава

Въглехидратите в порция китайско не само в белия ориз. По принцип храните с високо съдържание на мазнини могат да повишат трайно кръвна захар. Същото се отнася и за пицата, пържените картофи и други храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини. Проверете кръвната си захар около два часа след хранене, за да видите как храната ви засяга.

4. Тежката настинка носи рискове

Кръвната захар се повишава, когато организмът е ангажиран да бори болестта. Пийте вода и други течности, за да предотвратите дехидратацията. Тя също може да повиши кръвната захар. Имайте предвид, че някои лекарства като антибиотици и деконгестанти използват за прочистване на синусите, могат да повлияят на кръвната захар.

5. Стресът в работата влияе зле

Чувствате се претоварени или нещастни на работното си място? Под стрес тялото отделя хормони, които могат да повишат кръвната захар. Това е по-типично при диабетици с тип 2, отколкото при тип 1. Научете се да се отпускате с дълбоко дишане и упражнения. Ако е възможно, помислете да промените ситуацията, която ви кара носи много стрес.

6. Поничките и тестените закуски

Понички имат много калории. Въглехидратите в тях са повече, отколкото в една филия хляб. Ако много ви се хапва някаква тестена закуска, опитайте съвсем малко количество.

7. Спортните напитки вдигат захарта

Идеята на спортните напитки е да доставят бързо на организма течности, но уловката е, че някои от тях съдържат много захар и сода. При умерена тренировка (по-малко от един час) обикновената вода е достатъчна. Спортните напитки са удачни при продължителни и интензивни упражнения. Все пак се консултирайте с вашия лекар, за да прецените дали калориите, въглехидратите и минералите в определена спортна напитка са подходящи за вас.

8. Сушените плодове качват захарта

Плодовете са добър избор, но имайте предвид, че сушените съдържат много въглехидрати дори и в малки порции. Само две супени лъжици стафиди, сушени боровинки или сушени череши ви дават 15 грама въглехидрати.

9. Стероиди и хапчета повишават захарта

Кортикостероидите като преднизон могат да причинят покачване на кръвната си захар и дори да предизвикат диабет при някои хора. Стероидите се дават за лечение на обриви, артрит, астма и други състояния. Диуретиците (помагат за извеждане на течности от организма), използвани при високо кръвно налягане, също може да повишат нивата на кръвната захар, ако имате диабет. Някои антидепресанти пък повишават или намаляват кръвната захар.

10. Лекарства за настинка

Лекарства, които съдържат псевдоефедрин или фенилефрин, могат да повишат кръвната захар. Понякога съдържат също захар или алкохол. Въпреки че съдържанието на захар е по-малко, най-добре е да се използват продукти, които са без захар и без алкохол. Антихистамините не причиняват проблеми с кръвната захар. Попитайте Вашия фармацевт за възможните ефекти от медикаментите, преди да ги купите.

11. Внимавайте с хапчетата антибебе

Противозачатъчните хапчета, които съдържат естроген, могат да повлияят на начина, по който отговаряте на инсулина. Въпреки това жените с диабет могат безопасно да използват орални контрацептиви. Американската диабетна асоциация препоръчва използването на хапче с комбинация от норгестимат и синтетичен естроген. Отбелязва също, че инжекциите и имплантите за контрол на раждаемостта са безопасни за жени с диабет, въпреки че могат да повлияят нивото на кръвната захар.

12. Домашните задължения свалят захарта

Почистване на дома или косене на тревата може да има един допълнителен бонус за хората с диабет: понижаване на кръвната захар. Голяма част от домакинската работа се брои за умерена физическа активност с много ползи за здравето. Малките стъпки в тази насока правят голям ефект в крайна сметка.

13. Яжте кисело мляко

Храни с полезни бактерии като киселото мляко се наричат „пробиотични.“ Те могат да подобрят храносмилането и да помогнат да контролират своята кръвна захар. Някои кисели млека съдържат добавена захар и плодове, така че внимавайте за въглехидрати. Избирайте натурално кисело мляко без добавена захар.

14. Вегетарианската диета носи ползи

Хората с диабет тип 2, които са преминали към вегетарианско хранене, постигат по-добър контрол на кръвната захар и използват по-малко инсулин, сочи проучване. Фибрите от пълнозърнести храни и боб могат да забавят усвояването на въглехидратите.

15. Канелата вероятно помага

Канелата дава аромат без добавяне на сол, въглехидрати или калории. Някои проучвания показват, че тя също така може да подобри способността на организма да използва инсулина и може да понижи кръвната захар при хора с диабет тип 2. Необходими са още изследвания, за да се потвърдят тези обещаващи проучвания. Има обаче и опасения, че добавките с големи дози канела могат да предизвикат нежелани реакции.

16. Кръвната захар пада насън

Кръвната захар може да падне опасно ниско по време на сън при някои хора с диабет тип 1. Най-добре е те да проверят нивото й преди лягане и след събуждане. Лека закуска преди лягане може да помогне. При някои хора кръвната захар може да се повиши на сутринта още преди хранене поради промени в хормоните или спад на инсулина. Редовното тестване е важно.

17. Алкохол води до резки колебания

Алкохолните напитки съдържат много въглехидрати, така че първо те повишават кръвната захар. Но 12 часа след това тя може да спадне. Ако пиете, трябва и да ядете, а после диабетиците да проверят кръвната си захар. Американската диабетна асоциация препоръчва не повече от едно питие на ден за една жена и две питиета за един човек. Едно питие е малка чаша вино, 330 мл бира, или 30-40 г твърд алкохол.

18. Жегата е рисков фактор

Горещините усложняват контрола на кръвната захар. Трябва да си изследвате кръвната захар често и да пиете много вода, за да се избегне обезводняване. Високите температури могат да повлияят върху качеството на лекарства и тест лентите за кръвна захар. Не ги оставяйте в гореща кола.

19. Женските хормони

Нивата на женските хормони се колебаят и могат да влияят върху кръвната захар, особено по време на менструалния цикъл. Хормонални промени по време на менопаузата може да направи още по-трудно да се контролира нивото на кръвната захар.

20. Опасна ли е захарта за вас?

Ако обичате сладки, не се отчайвайте. Не е нужно да се отказвате напълно от тях. Захарта наистина повишава нивото на кръвната захар по-бързо от други въглехидрати, но диабетолозите подчертават, че най-важното е колко въглехидрати приемаме общо за деня.

21. Знаете ли какво е гликемичен индекс?

Оптимален обем въглехидрати, разпределени равномерно през целия ден, е основното за добър контрол на кръвната захар. Диабетиците и застрашените трябва също да вземат предвид и гликемичният индекс (GI) на храните. Той представлява оценка на това, как отделните храни повишават кръвната захар. Фасулът, пълнозърнестият хляб и зърнените храни имат по-нисък гликемичен индекс, отколкото белият хляб или обикновената паста. Плодовият сок, дори и фреш, има по-висок GI от цял плод. Ако много ви се хапват храни с висок ГИ, комбинирайте с такива, които не повишават бързо кръвната захар.

Източник: WebMD

 

Свързани публикации

2 коментара

  1. високата кръвна захар наистина е често срещан проблем.

  2. 8/8 на гладно а след 1 литър бяло вино 7,4

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -