сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодсладителите карат хората да ядат повече

Подсладителите карат хората да ядат повече

Много хора прибягват до храни с изкуствени подсладители, когато пазят диета за отслабване. На практика обаче тези заместители на захарта увеличават апетита. Защо се случва така и какъв е точният механизъм, обясняват сега австралийски лекари. Изследването е публикувано в списание  Cell Metabolism, съобщава EurekAlert.

Целта на проучването била да се разбере, защо използването на изкуствени подсладители (например сукралоза) става причина някои хора да изпитват пристъпи на остър глад и в крайна сметка да преяждат.

При експеримент с мишки учените установили, че използването на изкуствени подсладители води до появата на нервни връзки в мозъка, които карат организма да мисли, че не приема достатъчно калории с прости въглехидрати (естествена захар). По този начин мишките подценявали калориите на храната си и преяждали. Проучвайки на какво се дължи този ефект, открихме, че вътре в мозъка центровете за възприемане на сладкото са свързани с оценка на енергийното съдържание на продуктите. Когато балансът сладост-калории не съвпада за даден период, мозъкът се пренастройва за консумация на повече храна, коментира проф. Грег Нийли от Университета на Сидни.

Вижте още: 8 здравословни алтернативи на обикновената захар

Направен бил експеримент с плодови мушици (при тях някои генетични механизми приличат на човешките), при който им давали подсладители в продължение на пет дни. През това време съдържанието на калории в  консумираната от тях храна се увеличили с 30%. Тестът с мишки показал сходни резултати – гризачите също започнали да ядат повече, когато им давали подсладители.

Според учените изкуствените подсладители имат съществен принос за проявите на хиперактивност, безсъние. Те намалявали и качеството на съня. Същите симптоми се наблюдавали и по време на гладуване.

Според предишни проучвания използването на сукралоза (вид изкуствен подсладител) от хора, които имат наднормено тегло, не води до увеличение, в сравнение с тези, които консумират големи количества захар.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -