Подсладителите карат хората да ядат повече

PRINT
диета за отслабване

Много хора прибягват до храни с изкуствени подсладители, когато пазят диета за отслабване. На практика обаче тези заместители на захарта увеличават апетита. Защо се случва така и какъв е точният механизъм, обясняват сега австралийски лекари. Изследването е публикувано в списание  Cell Metabolism, съобщава EurekAlert.

Целта на проучването била да се разбере, защо използването на изкуствени подсладители (например сукралоза) става причина някои хора да изпитват пристъпи на остър глад и в крайна сметка да преяждат.

При експеримент с мишки учените установили, че използването на изкуствени подсладители води до появата на нервни връзки в мозъка, които карат организма да мисли, че не приема достатъчно калории с прости въглехидрати (естествена захар). По този начин мишките подценявали калориите на храната си и преяждали. Проучвайки на какво се дължи този ефект, открихме, че вътре в мозъка центровете за възприемане на сладкото са свързани с оценка на енергийното съдържание на продуктите. Когато балансът сладост-калории не съвпада за даден период, мозъкът се пренастройва за консумация на повече храна, коментира проф. Грег Нийли от Университета на Сидни.

Вижте още: 8 здравословни алтернативи на обикновената захар

Направен бил експеримент с плодови мушици (при тях някои генетични механизми приличат на човешките), при който им давали подсладители в продължение на пет дни. През това време съдържанието на калории в  консумираната от тях храна се увеличили с 30%. Тестът с мишки показал сходни резултати – гризачите също започнали да ядат повече, когато им давали подсладители.

Според учените изкуствените подсладители имат съществен принос за проявите на хиперактивност, безсъние. Те намалявали и качеството на съня. Същите симптоми се наблюдавали и по време на гладуване.

Според предишни проучвания използването на сукралоза (вид изкуствен подсладител) от хора, които имат наднормено тегло, не води до увеличение, в сравнение с тези, които консумират големи количества захар.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Подсладителите карат хората да ядат повече беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *