неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЗа кого са полезни соевото и кокосовото мляко

За кого са полезни соевото и кокосовото мляко

Доколко здравословни и полезни са алтернативите на прясното мляко? Ето какво разказват двама немски експерти, цитирани от списанието Apotheken Umschau. В магазините вече се предлагат различни варианти за вегани и хора с лактозна непоносимост. Освен тях има и много други хора, които по диетични съображения решават да изберат заместител на обикновеното мляко. Освен соево, бадемово или овесено вече има мляко от кокос, ориз, лешници, макадамия или кашу.

Вижте още: Вярно ли е, че млечните продукти водят до повече слуз в организма?

Растителните продукти всъщност нямат право да се наричат „мляко“. Понятието мляко е законово защитено и в рамките на ЕС може да се използва само за животинския продукт мляко, независимо дали е от крава, овца или коза. Законово изключение има за кокосовото мляко.

мляко ползи

Често за напитките от растителните продукти се говори като за заместители на млякото. Те обаче не могат да заместят напълно като хранителни вещества кравето мляко, казва д-р Марион Вюстефелд, експерт от хранене в Бон. Тя съветва хората, които нямат сериозни причини като непоносимост към лактозата или алергия към млечния белтък, да не се отказват от кравето мляко. То е важен доставчик на хранителни вещества като калций, витамините B2, B12 и йод и е част от пълноценното хранене.

Германското дружество по хранене съветва дневно да се приемат три пъти бедни на мазнини мляко или млечни продукти. Уте Щиле, която работи в лекарска практика с акцент хранене и диететика във Франкфурт на Майн, също казва, че често препоръчва на пациентите си краве мляко. При него белтъчини, мазнини и въглехидрати се намират в много добро съотношение. Тя препоръчва дори на хората с непоносимост към лактоза, да предпочитат преработено животинско мляко без лактоза вместо растителен продукт. Обикновеното мляко трябва да се избягва и от хора с болни бъбреци, които трябва да ограничават протеините.

Колко са мазнините в заместителите на млякото

Заместителите на млякото според двамата експерти по хранене са алтернатива, която може да се консумира в допълнение към обикновеното мляко. Всяка от тези напитки има плюсове и минуси, които винаги трябва да се разглеждат в индивидуален план. Важно е да се подчертае, че тези алтернативни продукти не са подходящи за кърмачета.

Калориите в тях може да са повече или по-малко от тези в кравето мляко. Например напитка от ориз може да има по-голяма енергийна стойност от обезмаслено мляко (1,5%), но бадемовата обикновено е с по-малка. Експертите съветват да се четат внимателно етикетите, защото понякога растителните напитки имат доста добавена захар – например при соевата може да е до 25 бучки захар на един литър.

Соевото мляко – богато на протеини и калций

В сравнение с останалите растителни млека соевото е добър източник на протеини, които приличат дори на тези в кравето мляко по своята биологична стойност. Лесно се усвоява от организма. Експертите препоръчват на веганите да използват именно този заместител. При този тип хранене може да се стигне до дефицит на протеини, затова соевото мляко е добър източник за тях, а също и на калций и витамини.

Разлики между кокосовото мляко и кокосовата напитка

кокосово масло ползи

Кокосовото мляко е изключително богато на мазнини. Често много продукти съдържат между 15 и 25 г мазнина, казва Ути Щиле. Затова тя го препоръчва на хора, които искат да качат килограми. Повечето се затрудняват да готвят със сметана, за тях кокосовото мляко е добра възможност. Кокосовите напитки често са с нискомаслено кокосово мляко и с вода, поради което нямат много мазнини. И в двата случая обаче мазнините са преди всичко наситени, а по принцип диетолозите съветват точно този тип да се ограничава.

Има ли риск от алергия

Тези, които избират соево или друго ядково мляко, трябва да имат предвид, че те може да провокират алергия. Възможни са прояви на кръстосана алергия – например алергичните към полените на брезата трябва да внимават особено със соевото мляко. Същият риск крият бадемовото или лешниковото мляко.

Обръщайте внимание, когато купувате растителните „млека“, какво точно се съдържа в опаковката. Често се добавят подслаждащи или сгъстяващи съставки, аромати, сол, стабилизатори, захар, витамини и минерали. Според експерта Щиле човек може и сам да си направи у дома растителен заместител на млякото (вижте видеото).

Например при млякото от житни култури зърната първо се мелят, след това се смесват с вода, варят се и накрая се оставят да ферментират. Производството на соево и ядково мляко става по подобен начин, само без ферментацията.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -