събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКокосовото масло убива микробите в стомаха

Кокосовото масло убива микробите в стомаха

Натуралното кокосово масло е едно от най-безвредните и безопасни официално признати хранителни продукти без вредни ефекти върху организма ни. Дълги години то се избягваше с аргумент, че съдържа ненаситени мастни киселини, но сега е смятано за полезно. Силата му е в уникалния състав на мастните киселини. За вегетарианците и суровоядците е източник на здраве и енергия, но е полезно не само за тях. Затова и напоследък се завръща в кухните на много домакинства.

Кокосовото масло подобрява храносмилането

Предпазва от стомашни и чревни болести. Наситените му мазнини притежават антимикробни свойства и помагат в борбата с различни бактерии, гъбички, паразити. Съдейства да се оползотворят много витамини, минерали и аминокиселини. Типичен пример е потенциалът му да подобрява усвояемостта на калция и магнезия, които са необходими за здрави кости. Това го прави много подходящо за жени в зряла възраст и в риск от остеопороза. Подобрява и здравето на зъбите.

Полезно е при захарен диабет тип 2, при наднормено тегло. Профилактира и омекотява симптоми на болестта на Алцхаймер. Но е добро средство и за поддържане на кожата – за масаж, като грижа за косата. Подпомага здравето на зъбите. Кокосово масло прекрасно укрепва имунната система, помага в борбата с излишните килограми, намалява нивото на холестерола, понижава риска от кардиологични заболявания, нормализира работата на ендокринните жлези. И това далеч не е пълен списък на полезните действия на кокосовото масло. То включва и много антиоксиданти, които забавят остаряването.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проф. Петрова: Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните
Какво да ядем срещу високо кръвно?
Наситените мазнини не са толкова вредни, разкри проучване
След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините

Научните изследвания показват, че лауриновата киселина, съдържаща се в кокосовото масло, идеално посредничи за поддържането на правилни концентрации на холестерола. И понижава риска от развитие на атеросклероза, сърдечни и онкологични заболявания.

Кокосовото масло не се отлага в организма под формата на мастни депа

Това го отличава от много други мазнини. Съдържа 10 вида средноверижни мастни киселини. Всяка от тях се явява сама по себе си хранително вещество, но и стимулира усвояването на витамини и минерали. Благодарение на тези свойства кокосовото масло осигурява енергия за всички процеси в тялото. Прави организма по-устойчив на вируси, бактерии и гъбички. Маслото създава предпоставки за отслабване, тъй като ускорява метаболизма, но енергията не се натрупва в мастните депа, а стимулира процесите на термогенеза.

Кокосовото масло е единственото, което не се разрушава при високи температури

Това е много важно при здравословното хранене. Когато маслото не участва по някакъв начин в ястия, може да се взема всеки ден по 1-2 супени лъжици сутрин на гладно с голямо количество вода – подобрява храносмилането и чисти чревния тракт. В началото е добре да се започне с 1/2 чаена лъжичка и количеството постепенно да се увеличава до препоръчителното. За намаляване на телесното тегло се препоръчва прием на кокосово масло по 1 супена лъжица преди хранене, но не повече от 3 супени лъжици общо. За възрастни хора или деца – от 1/2 до 1 лъжичка. Маслото може да се смесва смело с други храни.

Д-р Татяна Мороховец, „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -