четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при сколиоза?

Какво се прави при сколиоза?

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб, причините за което не са напълно изяснени. Основните форми на заболяването са две – идиопатична (при подрастващи) и дегенеративна (при възрастни) сколиоза.

Лечението на сколиозата зависи от два фактора: колко време остава до спиране на растежа на пациента; и второ, колко е голямо изкривяването на гръбначния стълб. Изборът на подходящо лечение на сколиозата е в зависимост от риска от прогресията на изкривяването. Малка кривина при деца в края на скелетния растеж е малко вероятно да прогресира. Обратно, голяма кривина при млад пациент по време на израстването най-вероятно ще прогресира и се нуждае от лечение.

Лечението на сколиозата може да се групира в зависимост от тежестта на страданието и риска от прогресия на деформацията. Изкривяване до 10 градуса е благоприятно, обикновено не прогресира и изисква само наблюдение от лекуващия ортопед. В по-леките случаи, при които не се очаква прогресия, пациентите се наблюдават отблизо с периодични контролни прегледи, на които се контролира кривината и, отчита динамиката в развитието й.

Децата се проследяват периодично, най-често на всеки 6 месеца, до завършване на костния растеж, което настъпва от 18 години при момичетата до 21 години при момчетата. На периодичните рентгенографии се измерва степента на изкривяване и се отчита евентуалната прогресия на сколиозата. Прилага се комплексна лечебна гимнастика, която включва упражнения за укрепване на грьбната мускулатура, засилване на срещуположна на кривината страна, развиване на гръдния кош.

Аеробните физически занимания и плуването, евентуално бягане, са отлично средство за корекция на леките деформации, както и за предотвратяване на прогресията на болестта. Лечебният комплекс упражнения е добре да бъдат включени в обучението на детето, като мотивацията и участието в спортни мероприятия подобряват придържането към лечението.

В случаите, когато изкривяването е над 25 градуса или прогресира повече от 5 градуса при последователните визити преди скелетна зрялост (за момичета 11-13 години и 12-14 години за момчета), се налага активно лечение.

Най-често се използва специален корсет

Целта му е да забави и евентуално да коригира прогресията на гръбначното изкривяване. Носенето му е в продължение на години до настъпване на кост на зрялост или при спиране на прогресията на изкривяването. Корсетът се носи постоянно, включително и нощем, като не се сваля освен за тоалет. Лечението с корсет не се прилага при пациенти със скелетна зрялост или в края на скелетния растеж.

Хирургическо лечение се прилага при по-напреднало и тежко гръбначно изкривяване, когато деформацията не може да бъде лекувана с корсет или когато въпреки приложеното лечение изкривяването на гръбнака се увеличава.

проф. Пламен Кинов ИСУЛ

 

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Свързани публикации

1 коментар

  1. Има и идиопатична сколиоза. Тя се появява по време на тийнейджърските години повече при момичетата,поради слабост на гръбначните мускули и неправилното хранене.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -