Гръбначните изкривявания при децата се виждат най-лесно през лятото

PRINT

Гръбначните изкривявания се виждат най-лесно през лятото, когато децата са облечени с по-леки дрехи. Това казва д-р Ели Иванова, която повече от 10 години се занимава с ортопедични проблеми при децата. Тя призовава родителите да се вглеждат по-внимателно в стойката и походката на децата си, защото колкото по-рано се диагностицират проблемите, толкова по-ефективно се повлияват от лечението. Някои от симптомите са: различна височина на хълбоците, различна височина на раменете, видимо изкривяване на тялото и др.

Една от основните причини за гръбначните изкривявания е бързото израстване, пояснява д-р Иванова. Именно за това те започват в детска възраст. Най-податливи са децата от началото на училищната възраст до края на пубертета. По-често такъв проблем имат по-високите и слаби деца поради незрелите мускули и връзков апарат. Намалената двигателна активност, неправилната стойка в седнало и изправено положение, преумората, разликата в дължината на долните крайници (дори и минимална) са някои от преките причини за гръбначните изкривявания.

Лечението на гръбначното изкривяване зависи от неговата степен. Когато кривината е до 18 градуса отклонение от правилното положение, се прилага кинезитерапия, която цели да се възстанови мускулната симетрия, както и функционалната пълноценност на гръбначния стълб. Ако отклонението е между 18 и 40 градуса, гръбначното изкривяване не може да се лекува само с кинезитерапия. Тогава на помощ идва специално ортезно средство, наречено корсет. Корсетът се изработва от твърд, устойчив на натиск материал и чрез притискане на определени точки се коригира положението на тялото.

С мобилен скенер се сканира тялото на пациента, определят се точките на корекция и се прави компютърен модел. След това с помощта на специална фреза се изработва точно копие на торса, по който се прави корсетът. Корсетът се носи до спиране на растежа (до около 16-годишна възраст) и се коригира редовно в зависимост от подобрението. Благодарение на корсетолечението в много случаи се избягва оперативната намеса.
„Препоръчително е децата да се водят на профилактични прегледи при ортопед поне веднъж в годината, като прегледът е комплексен – стойка, походка, състояние на опорно-двигателния апарат, състояние на стъпалата и т.н.

Много важен е и спортът, който развива общата двигателна активност, укрепва мускулната и съединителната тъкани и помага за правилното физическо развитие на детето“, допълва още д-р Ели Иванова. Родителите могат да запишат час за профилактичен преглед в кабинетите на „ВИП Плюс Медикотехническа лаборатория“ в София – на ул. „Казбек“ 53, на тел. 02 856 50 38 и 0887 925 725, във Варна – в сградата на МБАЛ „Света Марина“, на тел. 052 333 455 и 0879 888 470, в Стара Загора – на ул. „Одринска епопея“ 22, на тел. 0887 111 175 и в Пловдив – в корпуса на УМБАЛ „Свети Георги“, на тел. 0879 888 469.

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Гръбначните изкривявания при децата се виждат най-лесно през лятото беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *