петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаГръбначните изкривявания при децата се виждат най-лесно през лятото

Гръбначните изкривявания при децата се виждат най-лесно през лятото

Гръбначните изкривявания се виждат най-лесно през лятото, когато децата са облечени с по-леки дрехи. Това казва д-р Ели Иванова, която повече от 10 години се занимава с ортопедични проблеми при децата. Тя призовава родителите да се вглеждат по-внимателно в стойката и походката на децата си, защото колкото по-рано се диагностицират проблемите, толкова по-ефективно се повлияват от лечението. Някои от симптомите са: различна височина на хълбоците, различна височина на раменете, видимо изкривяване на тялото и др.

Една от основните причини за гръбначните изкривявания е бързото израстване, пояснява д-р Иванова. Именно за това те започват в детска възраст. Най-податливи са децата от началото на училищната възраст до края на пубертета. По-често такъв проблем имат по-високите и слаби деца поради незрелите мускули и връзков апарат. Намалената двигателна активност, неправилната стойка в седнало и изправено положение, преумората, разликата в дължината на долните крайници (дори и минимална) са някои от преките причини за гръбначните изкривявания.

Лечението на гръбначното изкривяване зависи от неговата степен. Когато кривината е до 18 градуса отклонение от правилното положение, се прилага кинезитерапия, която цели да се възстанови мускулната симетрия, както и функционалната пълноценност на гръбначния стълб. Ако отклонението е между 18 и 40 градуса, гръбначното изкривяване не може да се лекува само с кинезитерапия. Тогава на помощ идва специално ортезно средство, наречено корсет. Корсетът се изработва от твърд, устойчив на натиск материал и чрез притискане на определени точки се коригира положението на тялото.

С мобилен скенер се сканира тялото на пациента, определят се точките на корекция и се прави компютърен модел. След това с помощта на специална фреза се изработва точно копие на торса, по който се прави корсетът. Корсетът се носи до спиране на растежа (до около 16-годишна възраст) и се коригира редовно в зависимост от подобрението. Благодарение на корсетолечението в много случаи се избягва оперативната намеса.
„Препоръчително е децата да се водят на профилактични прегледи при ортопед поне веднъж в годината, като прегледът е комплексен – стойка, походка, състояние на опорно-двигателния апарат, състояние на стъпалата и т.н.

Много важен е и спортът, който развива общата двигателна активност, укрепва мускулната и съединителната тъкани и помага за правилното физическо развитие на детето“, допълва още д-р Ели Иванова. Родителите могат да запишат час за профилактичен преглед в кабинетите на „ВИП Плюс Медикотехническа лаборатория“ в София – на ул. „Казбек“ 53, на тел. 02 856 50 38 и 0887 925 725, във Варна – в сградата на МБАЛ „Света Марина“, на тел. 052 333 455 и 0879 888 470, в Стара Загора – на ул. „Одринска епопея“ 22, на тел. 0887 111 175 и в Пловдив – в корпуса на УМБАЛ „Свети Георги“, на тел. 0879 888 469.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -