сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбявиха вярата в Бога за психично заболяване

Обявиха вярата в Бога за психично заболяване

Експертите на Американската психологическа асоциация предлагат вярата в Бога да се разглежда като психическо заболяване. Те правят подобен извод след проучване, продължило 5 години. Няколко години американските психолози внимателно наблюдавали много религиозни хора, които вярвали в съществуването на висша сила и анализирали влиянието на тази сила върху способността на човек да взема информирани решения.

Така изследователите заключават, че вярата в Бог е един вид психично заболяване. Наблюденията им показали, че религиозните хора често страдат от параноя, тревожни разстройства, емоционална нестабилност и халюцинации. Проучването установило още, че религиозните хора с влошено здравословно състояние смятали Бог за жесток, а тези, които го приемали за добър, обикновено не страдали от сериозно или хронично заболяване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Суеверните са по-податливи на депресии, фобии и неврози 
Вярата в съдбата и висши сили е… заради хормоните 
9 съвета как да постигнем щастие 

Професорът по психология д-р Лилиан Андрюс дава за пример последователите на Свидетелите на Йехова, които отказват животоспасяващи кръвопреливания. Вместо това предпочитат да умрат. Според специалистката тези хора трябва да бъдат обявени за психически нестабилни, „вярата“ им ги лишава от способността да вземат решения за собственото си лечение.

Ако предложението на американските психиатрия се приеме, лекарите ще могат да се лекуват принудително религиозните фанатици, които отхвърлят някои видове терапия поради причини, свързани с вярата. Твърденията на някои хора, че притежават способности да се самоизцелят и имат възможност да се свързват директно с Бога, също следва да се приемат като признаци на психично заболяване или загуба на реалността, допълва д-р Андрюс.

Източник: The News Nerd

Свързани публикации

4 коментара

 1. Пълни глупости погояма нелепос небях чел но че има хора с промити мозаци сащо е вярно аз вярвам в бога защото съм видя неща в които много хора разказваики ме гледат снедуумение

 2. Няма да е зле тези „учени“ също да се прегледат при психиатър. Жалко, че се хвърлят пари за глупави изследвания.
  Истината е една!
  18. Христос е Божията мъдрост и сила
  Защото словото на кръста е безумие за тези, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила.
  19. Понеже е писано:
  „Ще унищожа мъдростта на мъдрите
  и разума на разумните ще отхвърля.“
  20. Къде е мъдрият? Къде е книжникът? Къде е участникът в разискванията на този век? Не обърна ли Бог в глупост светската мъдрост?
  21. Защото, понеже в Божията мъдра наредба светът с мъдростта си не позна Бога, благоволи Бог чрез глупостта на това, което се проповядва, да спаси вярващите.

  Библията 1 Послание на свети Павел към Коринт 1:18-21

  • Да цитираш библията като доказателство за Християнството е като да цитираш Питър Пан като доказателство за съществуването на феи.
   Замисли се малко, единствената причина да си религиозен християнин е, че така са те отгледали от малък. Ако беле роден в Китай, щеше да си будист комунист, ако беше в Индия, щеше да вярваш в Шива и Кали и тнт.
   -Защо мислиш, че библията казва истината?
   -Защото библията така твърди.
   Глуости

 3. Най-после! Крайно врече беше! А и щетите досега, нанесени на човечеството от вярата в богове и организираните религии са чудовищни! Крайно време е този процес да спре и да не се допуска в никакъв случай въвеждането на вероучение и подобни глупости в училищата.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -