вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика4 области обявиха грипна епидемия, броят на болните расте

4 области обявиха грипна епидемия, броят на болните расте

В 4 области на страната вече официално обявиха грипна епидемия. Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. В Стара Загора учебните занятия спират за периода 16.01.2019 г. – 18.01.2019 г. включително. Същите дати важат и за Шумен. В Бургас децата няма да учат от 15.01.2019 г. до 18.01.2019 г. включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

В областите с грипна епидемия средно заболяемостта достига до 230-270 болни на 10 хил. души. В някои боледуват дори 350-450 души на 10 000. Расте бройката на хората с остри респираторни инфекции областите Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик. Голяма е вероятността до дни там също да бъде обявена епидемия.

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

Като цяло страната е в предепидемична обстановка. От МЗ препоръчват болниците да спрат свижданията, а където е възможно, да бъдат открити и грипни кабинети. Спират се женските и детските консултации, както и плановите профилактични имунизации, реимунизации и операции.

Грипът не бива да се подценява, заяви Ангел Кунчев, държавен главен инспектор към МЗ. Много хора продължават да ходят на работа въпреки симптомите и така допринасят за разпростравянето на заразата. Не бива да се забравя, че човек е заразен часове преди да се проявят симптомите.

Как се лекува грип

Не са редки случаите, когато родителите водят болни деца в градинаите и яслите, поясни д-р Кунчев. Предаването на грипа става много бързо, а това работи в полза на епидемията. В първите дни се препоръчва основно почивка на легло, много течности, витамини и медикаменти за овладяване на температурата и възпалението.

Антибиотик не се назначава в първите дни, а само при подозрение за усложнение каот бронхит, пневмония или отит. Един здрав по принцип млад организъм може да се справи с грипа до седмица, посочи експертът. Ако обаче симптомите продължат по-дълго, консултацията с лекар е наложителна. Не бива да се забравя, че грипът може да доведе и до смъртни случаи, основно при хора с хронични заболявания или компрометирана имунна система.

Редактор Ина Димитрова

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -