вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха две причини за хронична умора след вирусна инфекция

Откриха две причини за хронична умора след вирусна инфекция

Синдром на хроничната умора е едно от най-честите оплатквания при хора, преболедували Sars-CoV-2. Състоянието засяга дори хора, които са прекарали сравнително леко вирусната инфекция.

На медицински език го наричат Миалгичен енцефаломиелит / Синдром на хроничната умора (ME/CFS). Това е едно от най-тежките дългосрочни последствия от Covid-19. Засегнатите съобщават за изтощение, което нараства значително дори при ниски нива на стрес (неразположение след усилие). Много от тях са неработоспособни за известен период.

Има конкретни причини за симптомите на умора

Въпреки милионите пациенти с такива оплаквания, връзката между инфекцията с новия коронавирус – Sars-CoV-2, и умората не е достатъчно проучена. Няма и единни диагностични критерии, казва проф. Кармен Шайбенбоген, директор на Института за медицинска имунология в берлинската болница „Шарите“ (Charité Campus Virchow-Klinikum).

Затова нейният екип заедно с колеги от Асоциацията Хелмхолц (Helmholtz Association) изучават точно тази взаимозависимост. Така учените откриват два възможни механизма на заболяването. Именно те са отговорни за изтощението и умората след острата фаза на коронавируса. Тъй като за симптомите има различни причини, то и лечението трябва да е различно, подчертават експертите.

В проучването са включени 42-ма пациенти с дълъг ковид, които се оплакват и от умора. Всички те са неваксинирани, тъй като ваксините не са били налични при старта на проучването.

При половината от пациентите учените диагностицирали пълен ME/CFS с помощта на канадски диагностичен метод. Другите участници показвали подобни симптоми, но успявали да се възстановят в рамките на часове след усилие. Пациентите с пълен Синдром на хроничната умора имали значителни оплаквания и на следващия ден.

Лабораторните тестове позволяват на учените да направят допълнителни изводи, които подчертават съществуването на две различни групи умора.

Първата причина е последица от възпалителна реакция

Първата е свързана с последиците от самата възпалителна реакция. „Едно от нещата, които открихме при хора с по-леко изразена липса на физическа енергия, установихме, че те имат по-малко сила в ръцете си, ако са с повишено ниво на интерлевкин-8 – вещество, което участва в имунната система“, съобщава проф. Шайбенбоген. Намалената мускулна сила в тези случаи може да се дължи на продължителна възпалителна реакция – интерлевкин-8 е посредник на възпалението.

Втора причина: Резултат от нарушения на кръвообращението

Освен това учените открили връзка между силата на ръцете и хормона NT-proBNP. Този хормон се освобождава от мускулните клетки, когато снабдяването с кислород е лошо. „Резултатите означават, че влошеното кръвоснабдяване е пряката причина за мускулната слабост при тези хора“, допълва експертът.

Синдромът на хроничната умора не е самовнушение

Проучването носи пряка полза на пациентите, които страдат от наричат миалгичен енцефаломиелит / Синдром на хроничната умора след отшумяване на Covid-19. Някои от тях биват обвинявани, че симулират или си въобразяват за своите оплаквания и симптоми. „Нашите данни предоставят допълнителни доказателства, че ME/CFS не е психосоматично заболяване, а сериозно физическо заболяване, което може да бъде регистрирано с обективни методи на изследване”, обобщава проф. Шайбенбоген.

Към момента продължителната умора се лекува само симптоматично. Предписват се обезболяващи, противовъзпалителни лекарства и витамини, аминокиселини и антиоксиданти. Проучвания за нови възможности за лечение вървят на пълна скорост. Все още обаче няма яснота, кога ще излязат нови терапевтични насоки.

Докато това стане, проф. Шайбенбоген призовава: „Препоръчвам на младите хора да се пазят от инфекция със Sars- CoV -2, като се ваксинират и носят маски FFP2.“

Източник: C. Kedor et al.: A prospective observational study of post-COVID-19 chronic fatigue syndrome following the first pandemic wave in Germany and biomarkers associated with symptom severityNat Commun 30. Aug 2022 https://doi.org/10.1038/s41467-022-32507-6

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -