вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследвания5 кръвни изследвания при безпричинна умора и отпадналост

5 кръвни изследвания при безпричинна умора и отпадналост

Умора, слабост и общо усещане за склонност към инфекции. Подобни симптоми може да са признак на започваща настинка. Могат обаче да означават и нещо съвсем различно. Ако такива оплаквания продължат по-дълго време, трябва да се потърси лекар.

Ето някои кръвни изследвания, които немски медици препоръчват при подобни неспецифични симптоми. Съветите са на д-р Йорг Шелинг, директор на Института по обща медицина към Медицинския университет в Мюнхен.

Пълна кръвна картина – червени, бели кръвни телца и тромбоцити

лаборатория кръвни изследвания хомоцистеин

Добре е да се проверят нивата на витамин D, витамин В12, цинк, селен и фолиева киселина. Няма смисъл при безпричинна умора да се тестват калий, калций, магнезий или биотин. Експертите допълват, че няма стандартен тест при неспецифични симптоми.

Винаги първо може да се използват възможностите за изследвания по здравна каса – например пълна кръвна картина. По този начин могат да се изключат някои заболявания, които се отразяват на стойностите на различните елементи на кръвта. Пълната кръвна картина ще установи вида и количеството на червените и бели кръвни телца, както и на кръвните плочици (тромбоцити). Вижда се и нивото на хемоглобина. Тези данни позволяват на личния лекар да направи преценка дали пациентът не страда от анемия, инфекция, възпаление или дори рак на кръвта.

При подозрителни резултатите може да се назначат по-подробни изследвания. При тях се вижда по-подробно състоянието на белите кръвни телца. Има и други тестове, които лекарят може да назначи според резултатите. За стойностите на витамини и микроелементи обаче по правило пациентите заплащат сами.

През зимата може да има дефицит на витамин D

Петте стойности, които има смисъл да се проверят при безпричинна умора и отпадналост, са витамин D, витамин В12, цинк, селен и фолиева киселина.

В тъмните месеци от годината е логично непременно да се обърне внимание на витамин D. Голяма част от него се образуват в кожата под влияние на слънчевите лъчи.

Дори в България, където слънчевите дни са доста през годината, установи проучване на Дружеството по ендокринология у нас.

Витамин D отговаря за много процеси в организма, важен е за здрави кости, мускули и за добра имунна система.

Витамин В12 и фолиевата киселина са важни за нервите

Витамин В12 и фолиевата киселина са важни за функцията на нервната система, кръвотворенето, клетъчното делене и процесите на растеж. От дефицит на витамин В12 са застрашени веганите, тъй като той се съдържа основно в месото. Нови проучвания обаче сочат, че продължителната употреба на хапчета на киселини (инхибитори на протонната помпа) също водят до такъв дефицит. Механизмът им на действие потиска синтезирането на витамин В12.

Селенът е важен за организма – служи за изчистване на токсините и активиране на хормоните на щитовидната жлеза. Цинкът подкрепя работата на имунната система и заздравяването на раните.

За тези изследвания не си струва да давате пари 

Лекарите не препоръчват при отпадналост да се изследват калий, калций и магнезий в кръвта. Те са важни по-скоро при сърдечно-съдови заболявания. Вместо това може да се опита с прием на витамини и микроелементи в продължение на 4 седмици. След това да се наблюдава дали симптомите няма да отшумят. Напоследък е модерно да се изследва и нивото на коензим Q10. Според експертите това в случая не е необходимо.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -