сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПет причини за дефицит на витамин D, две от тях ще ви...

Пет причини за дефицит на витамин D, две от тях ще ви изненадат

Витамин D се изследва във връзка с все повече заболявания и състояния, които имат отношение към имунната система и метаболизма. Поддържането на оптимални нива е важно не само за здрави кости, но и за способността да се справяме с инфекции, при автоимунни заболявания, предиабет и диабет, както и много други.

Причините за дефицит може да бъдат различни, като за някои от тях може би не сте подозирали. По-известните са:

  • Кожата не се излага достатъчно на слънце;
  • Използване на много слънцезащитни продукти;
  • Съществуващи алергии към мляко;
  • Спазване на стриктна веганска диета.

Известен като слънчевия витамин, витамин D се синтезира в кожата, когато тя се излага на слънчева светлина. Среща се естествено в няколко храни – мазни риби, черен дроб и жълтъка на яйцето, както и в някои обогатени млечни и зърнени храни. Приемът на пробиотици също подобрява концентрацията му в организма.

Симптоми и рискове за здравето от дефицит на витамин D

Има някои симптоми, които може да се усетят при дефицит. Това са например болка в костите и мускулна слабост. При много хора обаче те са едва доловими или пък изобщо не се проявяват. Въпреки това, дори без симптоми, недостигът на витамин D може да представлява риск за здравето:

  • Повишава риска от смърт при сърдечно-съдови заболявания;
  • Когнитивно увреждане при възрастни хора;
  • Тежка астма при деца;
  • Рак.

Проучванията показват, че витамин D може да играе роля в превенцията и лечението на редица различни състояния, включително диабет тип 1 и тип 2, хипертония, непоносимост към глюкоза и множествена склероза.

Причини за дефицит на витамин D

Повечето от естествените източници на витамин Д са от животински произход – риба и рибено масло, яйчни жълтъци, обогатено мляко и говежди черен дроб. Затова стриктната веганска диета може да създаде проблем.

#1 Ограничено излагане на слънчева светлина. Тялото произвежда витамин D, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Затова рискът от дефицит по тази причина е най-голям през зимата, когато рядко сме навън и почти няма открита кожа по тялото. През зимата дефицитът на витамин D е по-разпространен, тъй като има по-малко достъпна слънчева светлина.

#2 Имате тъмна кожа. Пигментът меланин намалява способността на кожата да произвежда витамин D в отговор на излагане на слънчева светлина. Някои проучвания показват, че възрастните хора с по-тъмна кожа са изложени на висок риск от дефицит на витамин D.

#3 Проблеми с бъбреците. Заболявания на отделителната система може да попречат на преобразуването на витамин D в неговата активна форма. С напредване на възрастта бъбреците губят тази своя способност, а това увеличава риска от дефицит на витамин D.

#4 Състоянието на храносмилателната система също има отношение към дефицита на витамина. При определени заболявания той не може да се абсорбира достатъчно от храната в чревния тракт. Става дума за болест на Крон, кистозна фиброза и целиакия.

#5 Наднорменото тегло влияе, пълните хора нерядко имат недостиг. Мастните клетки извличат витамин D от кръвта, като променят начина, по който той се освобождава в кръвообращението. Хората с индекс на телесна маса 30 или повече често имат ниски нива на витамин D в кръвта.

Изследвания за дефицит на витамин D

Най-точният начин да измерите колко витамин D има в тялото ви е кръвният тест за 25-хидрокси витамин D. Ниво от 20 нанограма/милилитър до 50 ng/mL се счита за адекватно за здрави хора. Ниво под 12 ng/mL показва дефицит на витамин D.

Лечение на дефицит на витамин D

Лечението включва осигуряване на повече източници на витамин D – чрез храна и добавки. Трябва да се отбележи, че няма консенсус относно нивата на витамин D, необходими за оптимално здраве. Вероятно тези стойности се различават в зависимост от възрастта и здравословните условия. Въпреки това концентрация под 20 нанограма на милилитър обикновено се счита за недостатъчна и изискваща лечение.

Съвременните препоръки увеличават препоръчителната дневна доза на витамина като хранителна добавка до 600 международни единици (IU) при хора от 1 до 70 години. За възрастни над 70 години тя е повишена до 800 IU, за да се гарантира здравето на костите. Безопасната горна граница също беше повишена до 4000 IU. Високите дози обаче трябва да се вземат само по лекарска препоръка.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -