петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСилен глад за сладко? Учените сочат нова причина

Силен глад за сладко? Учените сочат нова причина

Прекаленото влечение към сладки храни може да са знак, че нещо в чревната микрофлора не е наред. Това твърди научна публикация в списание Current Biology.

Яде ви се много шоколад или захарни изделия? Ето причината

Учени от Калифорнийския университет открили, че безконтролното желание да се хапва сладко възниква, когато в тялото намалява нивото на бактериите S24-7. Направени са експерименти с лабораторни мишки, които доказали хипотезата.

За експеримента са използвани животни с нарушена микробиота на червата вследствие на прием на антибиотици. Тяхното тяхното хранително поведение било сравнено с хранителните предпочитания на мишки с нормална, неповредена микрофлора.

Когато имало възможност да приемат храни със захар, мишките с проблемни чревни бактерии приемали с 50% повече. Интересното е, че когато балансът на полезни и вредни микроби се възстанови, спирало и влечението към сладкото.

Учените са убедени, че връзката между влечението към сладкото и нарушената чревна микрофлора важи напълни и при хората. Това означава, че ако в реалния живот се наложи да приемате по-дълго антибиотици, или пък чревната флора е променена вследствие на неправилни хранителни навици (бактериите в червата се хранят с остатъците от вашето меню и се множат според него), то е възможно да получите „влечение“ към захарни изделия.

Промяната започва с осъзнаване на проблема

Чревните бактерии имат сериозно влияние и върху възникването на разстройства на хранителните поведения – преяждане или анорексия. Хората с подобни проблеми имат по-различен състав на микрофлората от другите, при които не се откриват тези състояния, обобщават експертите в списанието Current Biology.

Важно е също така да знаете, че осъзванането на тези навици или този нежелан глад за сладко е първата стъпка към промяната. Нещата не са необратими, напротив – с повече воля и дисциплина може да се постигне правилен хранителен режим, който да отложи проявата на метаболитни проблеми, омазнен черен дроб и дори диабет.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -