вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюУникална операция: разделиха свързани пикочен мехур и ректум

Уникална операция: разделиха свързани пикочен мехур и ректум

Екип специалисти в ИСУЛ извърши уникална операция и спаси мъж, при който пикочният мехур и ректума били свързани. Животът на 69-годишния мъж се превърнал в ад заради този патологичен канал. Усложнението се получило след операция в друга болница по отстраняване на простатната жлеза заради рак на простатата.  
Мултидисциплинарният екип за операцията е воден от уролога акад. проф. д-р Чавдар Славов. В него влизат още коремният хирург проф. д-р Николай Пенков и началника на КАИЛ доц. д-р Мая Белитова. Състояние като това на оперирания мъж се среща изключително рядко и обикновено се получава като усложнение след операция в малкия таз, коментираха от екипа.

Фистулата се развила след предишна операция

„След операцията човекът е развил тази фистула и се е наложило да бъде изведено червото отпред на корема (анус претер), за да може да се изолира пасажа на изпражненията, които иначе навлизат в пикочния мехур, откъдето се създават тежки възпалителни промени и обратно урина навлиза към ректума.“ Това разказа акад. проф. д-р Славов, началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Пациентът направо не вярвал, че ще може да му помогнат. Вече се подлагал на подобна операция в друга болница. Там правили опит да затворят отвора между ректума и дебелото черво, но без резултат.

Операцията, извършена от специалистите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се нарича „Пластика на везико-ректална фистула с използване на лигавица от устната кухина и Ламбо от грацилния мускул на бедрото“. Зад сложния термин се крие още по-сложна интервенция, при която ректумът на пациента се изолира и се зашива фистулата.

Използвана е лигавица от бузата за затваряне на отвора

Лекарите използваха букална лигавица (лигавица от бузата) за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора се извърши посредством преместване на мускулус грацилис от левия крак в зоната на фистулите, което е наложило отпрепарирането на мускула с дължина около 40 см.

„Нямаме информация в България такава операция да е извършвана до момента, а и в света са малко центровете, които биха я направили“, пояснява акад. проф. д-р Славов, който оглавява и Центърът за комплексна терапия на туморите на простатата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Той разказва, че е наблюдавал подобна интервенция в Англия, при един от корифеите в реконструктивната урология – проф. Антъни Мънди. На последния Европейски конгрес по урология английският професор отново е представил такава операция и това е провокирало българския уролог да свика мултидисциплинарен екип и по този начин да се опита да помогне на пациента.

Мъжът вече няма да има нужда от постоянен катетър

Това, което предстои на 69-годишния мъж е възстановяване на пасажа (премахване на стомата на корема и уретралния катетър), които досега е трябвало да носи постоянно, и да води в бъдеще един нормален живот. Възстановяването след операцията ще продължи 3-4 седмици, а болничният престой ще е седем дни.

Екипът на Клиниката по урология и андрология е сред номинираните в престижните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“.  Те отличават лекари, журналисти, общественици, пациентски организации, медии, които са се проявили през годината. Уролозите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се отличени в една от най-сериозните категории: „Борец за правата на пациента“. Повод за номинацията е проектът, който беше обявен през есента, за внедряване на математически модели, които ще определят най-правилния подход при пациенти с урологични проблеми. Въз основата на огромна база данни с различни параметри на пациента (изследвания, геномика, вредни навици, в колко часа се прибира от работа и т.н. – изключително разнообразна и на пръв поглед не свързана по между си информация), се извеждат определени прогностични модели, които помагат на лекарите при вземането на конкретни решения.  Проектът се реализира съвместно с Института по биофизика и биомедицинско инженерство при БАН. Целта е да се практикува медицина, базирана на доказателства, а не на субективната преценка на един специалист.
Организатор на престижните отличия, които ще бъдат връчени на тържествена церемония в понеделник е Федерация „Български пациентски форум“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -