четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДефицитът на витамин D има симптоми още при събуждане

Дефицитът на витамин D има симптоми още при събуждане

Симптоми, които изпитвате още когато се събудите сутрин, може да разкрият съществуващ дефицит на витамин D. Рисковете за такъв недостиг са особено големи през зимата, когато кожата ни рядко бива изложена на слънчева светлина. 

През последните години се трупат все повече данни, колко важен е витаминът не само за здравето на костите, но и за имунитета, а и много други процеси в организма. Дефицитът му се свързва дори с появата на автоимунни заболявания като множествена склероза.  

За какво е нужен витамин D в организма

 Имунитет: Известно е също така, че по време на средно до тежко боледуване от коронавирус нивата на витамин D падат, тъй като имунната система се нуждае от него в по-голяма степен.

 Здрави кости и зъби: Витамин D също така помага на тялото ни да абсорбира калция, за да поддържа здрави кости, мускули и зъби. 

Но този витамин се нарича още „слънчев“, той се произвежда най-активно от тялото под въздействието на слънчева светлина върху кожата. През зимата нивото му в организма може да спадне и такъв дефицит има различни отражения върху здравето. 

За съжаление това се установява най-често с лабораторни изследвания. Има обаче и други признаци – един от тях се усеща сутрин при събуждане. По думите на специалистите става дума за усещане на изключителна умора. Много хора не се чувстват така енергични през зимата, както обичайно. Когато обаче се добави и дефицит на витамин D,  човек изпитва умора и слабост дори след нормален 8-часов нощен сън. Това оплакване продължава по-дълго време, поне няколко поредни дни.

Този симптом се обяснява с факта, че при липса на витамина мозъкът не произвежда необходимото количество невротрансмитери (например серотонин). Този хормон работи за подобряване на настроението, противодейства на стреса във всекидневието. При недостиг сутрин след събуждане човек се чувства отпаднал, дори леко депресиран. 

Има и други симптоми, които сочат ниски нива на витамин D:

Как да увеличите нивата на витамин D през зимата?

Прекарвайте колкото се може повече време навън, особено когато има слънце. Опитайте се да показвате на дневна светлина, ако времето позволява, поне лицето и част от ръцете си.   

Хранителните източници на витамина са риба, яйца, червено месо, гъби. Витаминните добавки е добре да се приемат след консултация с лекар въз основа на резултатите от кръвните изследвания.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -