четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАГ лекари в София извадиха матка, 30 пъти по-голяма от нормалната

АГ лекари в София извадиха матка, 30 пъти по-голяма от нормалната

Матка с тегло над 2 кг като при бременност в петия месец бе оперирана  лапароскопски от акушер гинеколози в МБАЛ „Света София”. Това съобщават от лечебното заведение. Заради патологичните размери – 30 пъти по-големи от нормалното, се наложило органът да бъде отстранен. След като безкръвната операция била извършена на 1 септември 2017 г. Пациентката се възстановява успешно и очаква скоро да бъде изписана.

Тя е благодарна на лекарите, които са й помогнали – д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков  и д-р Десислава Въргулева от Отделението по АГ в болницата.

Болезнена и обилна менструация води жената на лекар

Болезнена и обилна менструация мъчи години наред Огняна Й. През октомври 2016 г. при гинекологичен преглед е установено, че матката е достигнала огромни размери. Възможността да се оперира безкръвно окуражава пациентката.

“Аз съм работеща жена. Не мога да си позволя да отсъствам дълго от работа“, разказва Огняна Йоргова. След като проучила къде може да се оперира лапароскопски, тя се спира на АГ екипа в МБАЛ “Св.София“. Записва си час за преглед при д-р Илиана Христова. “При прегледа се установи, че става дума за миоматозно увеличена матка, анемия, обилна менструация и кървене между менструациите“, казва д-р Христова. На пациентката са разяснени всички възможни усложнения при лапароскопия, като значителна кръвозагуба и възможно преминаване към класически метод на операция.

Отстраняват матката през 4 малки отвора

При лапароскопската операция достъпът става само през четири отвора в областта на коремната стена с размер 5 до 10 мм. После с помощта на специални инструменти, дори и такава голяма матка е безпроблемно отстранена. Лекарите са изумени от резултата – извадената матка е 30 пъти по-голяма от обичайното! Тя тежи 2045 гр. при норма от 70 гр. В медицинската литература се съобщава, че е възможно безкръвно отстраняване на матка с максимално тегло 2200-2300 гр.

Часове след интервенцията пациентката е в добро състояние  и на крака. Лапароскопската операция е съвременен стандарт на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство пред класическата операция  е бързото възстановяване. Пациентите могат да се приберат още на следващия ден у дома при близките си. Болката от отстраняването на матката е сведена до минимум, няма кръвозагуба, няма оперативен разрез, както и белези. Този метод е за предпочитане и при дами с наднормено тегло.

При класическа операция по-дебелата коремна стена зараства трудно, а безкръвния метод е щадящ за жените, които се възстановяват за денонощие. Екипът на АГО на МБАЛ “Св.София“, под ръководството на доц. Валентина Мазнейкова, е висококвалифициран за провеждането на безкръвните операции, работи с модерна и съвременна апаратура и много пациенти се доверяват на опита и професионализма.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -