четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВоди ли до зависимост лечението на сенна хрема?

Води ли до зависимост лечението на сенна хрема?

Някои хора се страхуват, че лечението на сенната хрема се прави с някакви агресивни препарати, които създават рискове за здравето, или пък че се получава привикване. По-опасно е отлагането на терапията във времето, защото така може да се развият някои усложнения като:

Най-добре е алергичният ринит, причинен от полени (полиноза), да се лекува веднага след изясняване на диагнозата, посочва д-р Марияна Мандажиева, специалист по алергология и УНГ в Медицински център „Искър“ (Телефон 0877 58 90 40, София, ул. Искър 22).

хапче лекарства медикаменти

Съвременните лекарства имат много малко странични ефекти и в никакъв случай не може да се говори за привикване към тях, коментира алергологът. Има различни подходи за лечение на сенната хрема. Тъй като симтомите са неприятно (носът тече, очите са зачервени и парят), първата задача е да се овладеят именно те. Вече има разнообразие от модерни медикаменти, които може да се приложат. 

  • Ако носът тече, има сърбеж в очите, пристъпно кихане, дразнене в очите или ушите, средство на първи избор са антихистамините – спрей за нос или таблетки. 
  • При затруднено носово дишане (независимо дали е начален симптом или усложнение на сенната хрема) следващата стъпка е прибавяне на назален кортикостероид. 
  • Ако не е проведено навременно лечение и сенната хрема е усложнена с астма, към неприятните усещания в носа и очите се добавят и задух, кашлица, стягане в гърдите и нарушение на съня. Уместно е включване и на инхалатор за бързо разширяване на бронхите и за продължително лечение на алергичното възпаление на белия дроб. 

Съвременните антихистамини (първо средство на избор) са ново, второ поколение и нямат страничните ефекти на старите лекарства, отбелязва д-р Мандажиева. При новите медикаменти няма сънливост, нито привикване или нарушена концентрация. Те не пречат на шофирането и на работата, не намаляват концентрацията и успеха на децата в училище. 

Случва се хората със сенна хрема да идват с няколко диагнози – освен алергичният ринит,  вирусна инфекция, медикаментозна хрема поради злоупотреба с капки за нос, изкривена носна преградка, която може да влоши сериозно дишането през носа и да се получи дори синузит. Неглижирането на проблема може да влоши здравето ви.

Как действа имунотерапията при сенна хрема

имунотерапия при алергия

Алерген специфичната имунотерапия е единствената, която може да излекува алергия. Другите медикаменти се целят само в потискане на възпалението и облекчаване на симптомите. Тя  се започва предварително преди сезона на поленовия цъфтеж и продължава по време на поленовия сезон. Изборът е строго индивидуален въз основа на  приложени достоверни диагностични методи. Лечението е насочено към конкретния алерген, който причинява симптомите на сенна хрема.

Препаратът съдържа добре пречистени и стандартизирани алергени. Пациентът започва да приема дози, които постепенно се увеличават и така организмът развива толеранс  към тези дразнители. Това е единственото патогенетично лечение на алергията. Означава, че променя начина, по който организмът реагира със свръхчувствителност към безобидните полени. Всички останали методи и лекарства са симптоматични. Такава терапия може да продължи 3 до 5 г. и се прави под наблюдение на алерголог. 

Инжекции или капки под езика

Има два основни начина на приложение – чрез подкожни инжекции (субкутанно) или чрез капки под езика (сублингвално). Честотата на инжекциите е различна, прилагат се по схема според вида на лекарството и етапа на лечението. Ефективността на имунотерапията е много висока. Повечето пациенти се повлияват много добре. 

Двата вида терапия – капки и инжекции, са еднакво ефективни. Определящи при избора са наличието на съответния алерген във форма за лечение, възрастта и предпочитанията на пациента, цената,  придружаващи заболявания, например заболявания на хранопровода и кожата, автоимунни заболявания и прием на други лекарства. Някои се страхуват от инжекции, а други ги избират пред алтернативата да забравят да си сложат капките. 

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -